Sodišče pošilja Marine Le Pen k psihiatru

Zaradi širjenja nasilnih sporočil voditeljici skrajnodesne stranke Nacionalna fronta grozi do tri leta zapora.
Fotografija: Francoski tožilci so marca letos zoper Marine Le Pen vložili obtožnico zaradi objav posnetkov grozodejstev Islamske države. FOTO: Patrick Kovarik/AFP
Odpri galerijo
Francoski tožilci so marca letos zoper Marine Le Pen vložili obtožnico zaradi objav posnetkov grozodejstev Islamske države. FOTO: Patrick Kovarik/AFP

Voditeljica francoske skrajnodesne Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen je izrazila ogorčenje, ker ji je sodišče odredilo psihiatrično oceno zaradi objave posnetkov zločinov pripadnikov džihadistične skupine Islamska država (IS) na svojem profilu na twitterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski tožilci so zaradi širjenja nasilnih podob obtožnico zoper Marine Le Pen vložili marca letos. Po terorističnih napadih v Parizu novembra leta 2015, ki so zahtevali 130 življenj, je na twitterju objavila tri posnetke, med njimi posnetek obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. »To je Islamska država!« je zapisala. Kasneje je objavo z novinarjem na prošnjo njegove družine izbrisala.

Marine Le Pen je danes objavila kopijo poziva, v katerem ji sodišče nalaga, da mora na psihiatrični pregled. Sodni poziv zahteva, da se psihiatrična ocena opravi čim prej, da se ugotovi, »ali je spodobna razumeti pripombe in vprašanja«.

»Mislila sem, da sem videla že vse! Ker sem v tvitu obsodila grozodejstva IS, mi pravosodni sistem nalaga testiranje pri psihiatru. Kako daleč bodo šli?« se je vprašala.

Skrajna desna političarka je obtožena širjenja nasilnih sporočil, ki spodbujajo terorizem ali pornografijo ali resno ogrožajo človeško dostojanstvo in ki jih lahko vidijo tudi mladoletni. Grozi ji do tri leta zapora in denarna kazen v višini 75.000 evrov.

Komentarji: