Sodni proces, ki spreminja svet

Poleg izgube časti, družbe in žene nekdanjemu producentu Harveyu Weinsteinu grozi izguba svobode. 

Objavljeno
06. januar 2020 19.46
Posodobljeno
07. januar 2020 07.24
Na newyorškem sodišču se je začelo sojenje zoper Harveya Weinsteina. FOTO: Reuters
New York – Veliko žensk je Harveyja Weinsteina že obsodilo zaradi spolnega nadlegovanja, zdaj je na vrsti newyorško sodišče. Proces naj bi trajal več kot dva meseca, padli hollywoodski mogotec pa zaradi gibanja #jaztudi, ki so ga spodbudila njegova dejanja, nehote spreminja svet.

Producent filmov, kot sta Šund in Zaljubljeni Shakespeare, verjame, da bo s procesa odkorakal na svobodo, saj naj bi bila intimna srečanja z obtoževalkami sporazum­na. A že igralec Bill Cosby na prestajanju večletne zaporne kazni v pensilvanskem zaporu dokazuje, da so lahko takšne napovedi prenagljene. Številne izmed več kot 80 obtožb zaradi spolnih napadov in celo posiljevanja v minulih desetletjih so res zastarele in veliko žrtev je privolilo v milijonske poravnave, a Weinsteinu poleg časti, družbe in žene še vedno grozi izguba svobode.Obtoženec je v nedavnem časopisnem intervjuju znova dvignil veliko prahu z izjavami, da je bolj kot katerikoli ustvarjalec filmov v zgodovini podpiral ženske in njihove kariere. Navedel je milijonsko pogodbo za igralko Gwyneth Paltrow, zaradi katere mu je njen nekdanji fant Brad Pitt grozil s smrtjo, pa številne filme o socialni pravičnosti, ki jih je produciral. »Počutim se pozabljenega,« je izjavil za New York Post ter si prislužil gnev ene od svojih najvid­nejših obtoževalk Rose McGowan. »Nisem te pozabila, Harvey, moje telo te ni pozabilo,« je tvitnila. »Gre za to, da ustavimo napadalnega posiljevalca. Tebe.«

image
Rose McGowan pred sodiščem. Pred dnevi je tvitnila: »Nisem te pozabila, Harvey, moje telo te ni pozabilo.« Foto Reuters


Ta naloga je v New Yorku na ramenih komaj dveh Weinsteinovih domnevnih žrtev, spregovorili so tudi njegovi simpatizerji. Montypythonovec Terry Gilliam je javno udrihal po novi hollywoodski politični korektnosti ter gibanje #jaztudi, ki ga je po razkritju Weinsteinovih dejanj začela igralka Alyssa Milano, primerjal z lovom na čarovnice. Nekatere obtoževalke so ambiciozne odrasle osebe, ki so sprejemale svoje odločitve, sploh pa je sit tega, da je kot belec kriv za vse mogoče težave tega sveta, je dejal.
 

Seks je preprosta stvar, erotičnost kompleksna


Drugi omenjajo javnomnenjske raziskave, po katerih se številni moški v strahu pred obtožbami čedalje bolj bojijo žensk in domnevajo, da borke za ženske pravice najbrž nočejo razmer kot v islamskem fundamentalizmu. A takšni očitki ne upoštevajo dejstva, da so vplivni moški morda vso znano človeško zgodovino spolno izkoriščali ženske in moške, a jim je ženska emancipacija minulega stoletja vendarle dala novo kuliso. #jaztudi se zavzema za žrtve spolnega izkoriščanja z obračunavanjem s sramom, ki je doslej ustavil mnoge med njimi.

image
Igralka Rosanna Arquette pred sodiščem. FOTO: Reuters 


Številni psihologi verjamejo, da se bo prihodnjim generacijam erotična enakopravnost zdela samoumevna, zaradi česar bodo pustile za seboj »ogabneže«, kot je Weinsteina med drugimi označil ­demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. Pri spolni psihopatologiji, kot jo strokovnjaki pripisujejo padlemu producentu, naj bi šlo tudi za »moško bedo in temno plat eksistence«, ki je celo zaželenega igralca in nekdanjega fanta Elizabeth Hurley Hugha Granta pripeljala do spolnega ­odnosa s ­prostitutko.

Seks je preprosta stvar, erotičnost pa zelo kompleksna, v knjigi Erotična pamet piše psiholog Jack Morin. Ker deluje v Kaliforniji, mu je zato morda bolj kot drugim jasno, za kaj gre pri Harveyju Weinsteinu. Tega zdaj tudi tožilstvo iz Los Angelesa obtožuje posilstva leta 2013 v tamkajšnjem hotelu le nekaj dni pred podelitvijo Oskarjev, kjer se je pojavil z nosečo soprogo.