Sojenje domnevnim načrtovalcem napadov 11. septembra bo šele leta 2021

Peterica osumljencev je zaprta v vojaškem zaporu v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, kjer bo potekalo tudi sojenje.
Fotografija: V napadih 11. septembra 2001 so teroristi ugrabili štiri letala ter se z njimi zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku ter v Pentagon v Washingtonu. FOTO: Ray Stubblebine/Reuters
Odpri galerijo
V napadih 11. septembra 2001 so teroristi ugrabili štiri letala ter se z njimi zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku ter v Pentagon v Washingtonu. FOTO: Ray Stubblebine/Reuters

Sojenje Kalidu Šejku Mohamedu in še štirim drugim osumljencem, ki naj bi načrtovali teroristične napade Al Kajde v ZDA 11. septembra 2001, naj bi steklo leta 2021, je v petek poročal New York Times. Peterica osumljencev je sicer zaprta v vojaškem zaporu v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, kjer bo potekalo tudi sojenje.

Proces proti Mohamedu in preostali četverici - Validu bin Atašu, Ramziju Binalšibu, Ali Abd al Aziz Aliju in Mustafi Al Havsaviju - ki jim grozi smrtna kazen, se bo začelo 11. januarja 2021, je odločil vojaški sodnik polkovnik Shane Cohen v Guantanamu.

Peterica je bila leta 2012 med drugim uradno obtožena zarote, napada na civiliste, umora, ugrabitve letala in terorizma. Mohamed velja za ključno osebo, saj naj bi bil glavni um za napadom.



Mohameda so ujeli v Pakistanu leta 2003 ter ga nato več let zadrževali in mučili v tajnih zaporih obveščevalne agencije Cia v tujini. V Guantanamo so ga pripeljali leta 2006.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je sicer skušal zapor v Guantanamu zapreti, a mu to ni uspelo. Njegov naslednik Donald Trump je na drugi strani napovedal, da ga bo napolnil s "slabimi fanti" in podpisal izvršilni ukaz, ki zagotavlja njegovo nadaljnje delovanje.

Preberite še:

Komentarji: