Španci aprila na predčasne volitve

Socialistična vlada se od oblasti poslavlja po dobrih osmih mesecih vladanja.
Fotografija: Španski predsednik vlade Pedro Sánchez je predčasne volitve sklical po današnji seji vlade. FOTO: Juan Medina/Reuters
Odpri galerijo
Španski predsednik vlade Pedro Sánchez je predčasne volitve sklical po današnji seji vlade. FOTO: Juan Medina/Reuters

Državljani Španije se bodo na predčasne parlamentarne volitve odpravili 28. aprila, so sporočili iz španske vladne palače Moncloa. Manjšinska vlada Pedra Sáncheza je splošne volitve razpisala po tem, ko so poslanci v sredo zavrnili njen proračunski predlog.

Socialistična vlada se od oblasti poslavlja po dobrih osmih mesecih vladanja. Sánchez je oblast prevzel junija, po tem, ko so poslanci nekdanjemu premierju Marianu Rajoyu izglasovali nezaupnico zaradi vpletenosti v korupcijski škandal. Ker socialisti PSOE v aktualnem sklicu parlamenta nimajo večine, so pri sprejemanju zakonodaje potrebovali podporo drugih strank, tudi sedemnajstih katalonskih poslancev iz vrst independentističnih PDeCAT in Republikanske levice ERC – to vodi Oriol Junqueras, nekdanji katalonski podpredsednik in eden izmed dvanajsterice independentistov, ki so jim ta teden začeli soditi na španskem vrhovnem sodišču. Katalonski poslanci v sredo niso podprli proračunskega predloga Sánchezove vlade, saj so pred tem v Moncloi kot neustavno zavrnili možnost referenduma o neodvisnosti Katalonije.

Preberite še:

Komentarji: