Španija in Francija v primežu neurja, umrli so trije reševalci

Vetrovi bičajo obalna območja ob Atlantiku, zaradi neurja, imenovanega Miguel, so se izpraznili turistični kraji.
Fotografija: V nesreči čolna reševalcev, pripadnikov organizacije za reševanje na morju Société nationale de sauvetage en mer, so življenja izgubili trije reševalci. FOTO: Sebastien Salom-gomis/AFP
Odpri galerijo
V nesreči čolna reševalcev, pripadnikov organizacije za reševanje na morju Société nationale de sauvetage en mer, so življenja izgubili trije reševalci. FOTO: Sebastien Salom-gomis/AFP

Iz obalnih krajev v severni Španiji in zahodni Franciji ob Atlantskem oceanu poročajo o neurju, ki tamkajšnjim prebivalcem in turistom povzroča obilico težav, povzročil pa je že tudi smrtne žrtve, in sicer med reševalci, ki so se v valove, visoke do štiri metre, podali v iskanju pogrešane ribiške ladje.

V morju ob mestu Les Sables-d'Olonne v bližini La Rochella so danes dopoldne po poročanju francoskih medijev življenja izgubili trije reševalci. Čoln pripadnikov Société nationale de sauvetage en mer (SNSM) se je v neurju prevrnil okoli 800 metrov od obale, na njem je bilo sedem članov posadke. Smrt nesrečne trojice so potrdili na prefekturi Vendée, ostali štirje reševalci niso poškodovani. Po prevrnitvi čolna so uspeli priplavati do obale.

Reševalci so sicer iskali pogrešani ribiški čoln. Tudi tega doslej še niso odkrili, na njem je vsaj en ribič, nemara več. »Ta tragična izguba vzbuja v družini reševalcev na morju ogromno čustev, spomni nas na nevarnosti, ki jih prostovoljci vsak dan sprejemajo, da bi rešili ljudi v težavah na morju,« je zapisal predsednik SNSM Xavier de la Gorce.



Model čoln reševalcev je bil oblikovan z namenom, da bi se primeru, da bi se prevrnil, moral avtomatsko vrnil v prvoten položaj. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Model čoln reševalcev je bil oblikovan z namenom, da bi se primeru, da bi se prevrnil, moral avtomatsko vrnil v prvoten položaj. FOTO: Regis Duvignau/Reuters


Po podatkih reševalcev so ti uporabljali čoln, ki naj bi bil uporaben v vseh vremenskih razmerah, oblikovan pa je bil z namenom, da bi bil nepotopljiv. V primeru, da bi se prevrnil, bi se moral avtomatsko vrnil v prvoten položaj. A je namesto tega po nesreči pristal prevrnjen na skalnati obali. Višina valov je sicer segala do štirih metrov.

Po besedah župana mesta Les Sables-d'Olonne Yannicka Moreauja je pogrešani ribič upokojenec, ki si je pokojnino višal z lovom na rake. Kot je dodal, je bila odločitev za lov ob takem vremenu nerazumljiva.

Reševalec odstranjuje del uničene ladje SNSM. FOTO: Sebastien Salom-Gomis/AFP
Reševalec odstranjuje del uničene ladje SNSM. FOTO: Sebastien Salom-Gomis/AFP

 

Miguel rušil drevesa in praznil letovišča


Kot piše BBC, so vetrovi na širšem območju včeraj dosegli hitrost do okoli 150 kilometrov na uro, fenomen pa označujejo za nenavaden v tem delu leta, ki sovpada z začetkom turistične sezone. V neurju, ki so mu nadeli ime Miguel, so padala drevesa, turistični kraji so prazni, javni promet moten.


 

Miguel najprej udaril v Galiciji in Asturiji


Miguel je sicer prve težave povzročil v Galiciji in Asturiji v Španiji, zatem širše ob Biskajskem zalivu, do obale Francije. Na otoku Ile d'Yeu ob obali v bližini Nantesa so danes izmerili hitrost vetra okoli 130 kilometrov na uro, sicer pa so oranžni alarm razglasili v desetih francoskih departmajih.

Opozarjajo na možno škodo zaradi neurja, zlasti glede dreves. Okrnjen je tudi železniški promet. O močnem bičanju valov Atlantika, kakršno je v mesecu juniju redko, poročajo z obale pristanišča Royan. Veter in valovi so že poškodovali plovila.

FOTO: Xavier Leoty/AFP
FOTO: Xavier Leoty/AFP

 

Miguel pripomogel k odkritju laboratorija za kokain


Na močno deževje in vetrove, ki bi lahko dosegli hitrost 100 kilometrov na uro, opozarjajo tudi severneje, na Nizozemskem, kjer so včeraj dopoldne vetrovi že dosegali visoke hitrosti.

Na Nizozemskem je Miguel imel tudi nekoliko drugačno vlogo. Pomagal je namreč policistom. Ko je na območju Zeelanda zrušil drevo, so policisti ob le-tem zaznali sumljive moške, ki so se tam zadrževali, možje postave pa so kasneje zaznali še nenavaden vonj. Kmalu so odkrili laboratorij za predelavo kokaina.

FOTO: Sebastien Salom-gomis/AFP
FOTO: Sebastien Salom-gomis/AFP


Popoldne bo Miguel segel tudi do Rokavskega zaliva in delov Velike Britanije, a bo sodeč po napovedih vremenoslovcev oslabel.

Komentarji: