Španija pred prvo (levo) koalicijsko vlado?

Socialist Pedro Sánchez in radikalni levičar Pablo Iglesias sta podpisala preliminarni dogovor.

Objavljeno
12. november 2019 16.51
Posodobljeno
12. november 2019 16.53
Vršilec dolžnosti španskega predsednika vlade Pedro Sánchez in vodja skrajno leve Unidas Podemos Pablo Iglesias sta vendarle zbližala stališča. Foto: Afp
Očitno sta presegla težave (z egom) in za dobro Španije vendarle stopila skupaj. Socialist Pedro Sánchez in radikalni levičar Pablo Iglesias sta po nedeljskih parlamentarnih volitvah zmogla, kar jima nikakor ni uspelo po aprilskih: danes sta napovedala koalicijsko vlado med PSOE in Unidas Podemos, v kateri si bosta, kot sta podpisala preliminarni dogovor, razdelila predsedniški in podpredsedniški stolček.

Trdovratni in večmesečni razdiralni ne sta, ne da bi lahko kdo vsaj slutil, ponoči spremenila v povezovalni da, in tako na presenečenje mnogih včeraj razveselila špansko levo volilno telo. Obžalovati je, da tega nista bila sposobna spomladi, saj bi tako preprečila več kot polletni politični prazni tek in predvsem vzpon skrajnodesničarske stranke Vox.
 

Konec kolobocij


Po pomladnih kolobocijah pri sestavljanju vlade, je bilo tudi tokrat pričakovati blokado, nemara še večjo, zato ni bilo malo preigravanj, češ, da se bodo na koncu povezali celo tradicionalni nasprotniki: socialisti in konservativna Ljudska stranka (PP). Medtem ko naravno pričakovani dogovor med ideološko sorodnimi silami, levico in skrajno levico, v Španiji še do pred kratkim ni bil mogoč, je danes Iglesias vidno zadovoljen obljubil »progresivno koalicijsko vlado«, Sánchez pa ji je že odmeril cel, štiriletni mandat. Pred novinarji sta sijala, prepričana, da so, kot je dejal vodja radikalne levice, »izkušnje PSOE in pogum Unidas Podemos« dobra kombinacija za uspeh. Spomnimo, da spomladi tega nikakor nista bila sposobna, saj je takrat Iglesias, med drugim, zavrnil ponudbo, da bi njegovi strankarski kolegi vodili tri ministrstva (od stanovanjske in socialne ekonomije do zdravja in sociale ter še potrošniške zadeve in enakost). Nasprotno, zahteval je roko nad delovno zakonodajo, na to pa ni pristal socialist, prepričan, da bi radikalna levica naredila gospodarski Španiji več škode kot koristi.
 

Nujno dogovarjanje


Stranki PSOE in Unidas Podemos bosta po novem imeli v 350-članskem kongresu le 155 poslancev (120 je socialistov in 35 levih levičarjev), zato bo za Sánchezov prevzem premierske taktirke in (manjšinsko) vladanje – za večinsko je potrebnih 176 glasov – nujno spogledovanje in dogovarjanje še z drugimi, sploh manjšimi parlamentarnimi strankami, recimo z Más País, ki je že obljubila podporo ... V PP so bili, nasprotno, jasni, da sporazuma ne podpirajo, prav tako ne v Ciudadanos. A četudi se bo levici tokrat morda uspelo združiti v vlado, je »zmagovalka« skrajna desnica Vox; njenih 52 poslancev bo potiskalo Španijo v radikalno desno smer.