Splav zakonit povsod po Avstraliji

Spodnji dom parlamenta v Novem Južnem Walesu je danes sprejel zakon, ki bo prekinitev nosečnosti omogočil do 22. tedna. Vest o spremembi zakonodaje na področju prekinitve nosečnosti prihaja tudi iz Mehike.
Fotografija: Spodnji dom parlamenta v Novem Južnem Walesu je sprejel zakon, ki bo prekinitev nosečnosti omogočil do 22. tedna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Spodnji dom parlamenta v Novem Južnem Walesu je sprejel zakon, ki bo prekinitev nosečnosti omogočil do 22. tedna. FOTO: Reuters

Novi Južni Wales je zadnja država Avstralije, ki je legalizirala pravico do splava. Prekinitev nosečnosti je tako zakonita povsod po državi.

Spodnji dom parlamenta v Novem Južnem Walesu je danes sprejel zakon, ki bo prekinitev nosečnosti omogočil do 22. tedna (abortus bo v poznejši nosečnosti možen ob privolitvi zdravnikov). Dosedanja zakonodaja v najgosteje poseljeni avstralski državi velja od leta 1900 in je predvidevala do desetletno zaporno kazen za ženske, ki so prekinile nosečnost, in tiste, ki so jim pri tem pomagali. Splav je dopuščala, le če je bilo ogroženo psihično ali fizično zdravje nosečnice.
 

Najprej območja varnega dostopa, nato dekriminalizacija


Da bi zaščitili ženske pred nasprotniki splava, so, tako tiskovna agencija AFP, v Novem Južnem Walesu že lani uvedli tako imenovana območja varnega dostopa okrog zdravstvenih ustanov, ki opravljajo splav. Nasprotnikom prekinitve nosečnosti, podobno kot ponekod drugod po Avstraliji, ni več dovoljeno protestirati v neposredni bližini teh ustanov (oddaljiti se morajo za najmanj 150 metrov), prav tako je za nadlegovanje na teh območjih zagrožena zaporna kazen.



Podporniki pravice do izbire pred kongresom zvezne države Oaxaca. FOTO: Jorge Luis Plata/Reuters
Podporniki pravice do izbire pred kongresom zvezne države Oaxaca. FOTO: Jorge Luis Plata/Reuters

Komentarji: