Spopadi med begunci in grškimi policisti na meji med Turčijo in Grčijo

V petek je zaokrožila informacija, da bo Turčija odprla meje ter beguncem in migrantom omogočila priti v Evropo. Na grško-turški meji se je zbralo več tisoč ljudi. 
Fotografija: Več tisoč beguncev in migrantov je danes želelo prečkati mejo med Turčijo in Grčijo. FOTO: Ozan Kose/AFP
Odpri galerijo
Več tisoč beguncev in migrantov je danes želelo prečkati mejo med Turčijo in Grčijo. FOTO: Ozan Kose/AFP

Po napadih sirske vojske v provinci Idlib v četrtek zvečer, ki so bili usodni za več kot 30 turških vojakov, so v petek zaokrožile novice, da bo Turčija beguncem omogočila vstop v Evropo. Ankara je sprva zanikala spremembo politike do beguncev in migrantov – v zameno za finančna sredstva Unije prebežnike zadržuje na njihovi poti proti Evropi –, v današnji izjavi pa je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan povedal, da Turčija ne more več zadržvetai beguncev.  

Mnogi so se zato podali na pot. Na meji med Grčijo in Turčijo so danes izbruhnili spopadi med več tisoč migranti in grškimi policisti, poročajo tuje tiskovne agencije. Policisti so proti beguncem in migrantom, ki so se zbrali ob mejnem prehodu v turški provinci Edirne, uporabili solzivec, ti pa so v odgovor metali kamenje.



Grški obmejni policisti in posebne policijske enote so po poročanju tujih medijev pri mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule ponoči skušali prebežnikom preprečiti vstop v državo. Nekaterim je uspelo mejo kljub temu prečkati po reki v gumijastih čolnih. Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je danes za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo; minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije. 



Skupina Afganistancev na meji med Turčijo in Grčijo. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
Skupina Afganistancev na meji med Turčijo in Grčijo. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters


Kot smo že poročali, ofenziva sirske vojske v sirskem Idlibu sproža nova razseljevanja. V provinci ob meji s Turčijo so trenutno 3 milijoni oseb, in ker jih je bilo približno milijon prisiljenih v beg, se stopnjuje pritisk na Turčijo. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je turški predsednik Erdoğan pozval Rusijo, ki v ofenzivi v Idlibu podpira sirsko vojsko predsednika Bašarja al Asada, naj se umakne iz Sirije. 

Komentarji: