Spori zaradi prvega sina slovenskih korenin Barrona Trumpa

Prva dama Melania Trump komiku Johnu Hensonu očita neprimernost in neobčutljivost.
Fotografija: To ni prvič, da se Trumpovi sovražniki spravljajo na njegovega sina. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Odpri galerijo
To ni prvič, da se Trumpovi sovražniki spravljajo na njegovega sina. FOTO: Tom Brenner/Reuters

New York – Nekateri verjamejo, da je pri Barronu Trumpu dovoljeno vse že zato, ker je sin jezičnega predsednika ZDA – ali pa ker menda ni. Prvo damo slovenskega rodu Melanio so zmotili »neprimerni in neobčutljivi« upi komika Johna Hensona, da je štirinajstletnik preživel očetovski dan s svojim očetom, »kdor koli že je«.

Tudi prejšnji prvi pari ZDA so medije prosili, naj njihove mladoletne otroke pustijo pri miru, Henson, ki vodi oddaje na televizijski postaji ABC in Food Network, pa se je na ameriški očetovski dan obregnil z izpraševanjem Trumpovega očetovstva – pa čeprav je Barron Trump zrcalna podoba svojega očeta iz njegove mladosti. Tiskovna predstavnica prve dame Stephanie Grisham je odgovorila, da bi morali tako kot pri prejšnjih administracijah mladoletnemu otroku dovoliti odraščanje brez obsojanja in sovraštva v medijih.

To ni prvič, da se Trumpovi sovražniki spravljajo na njegovega sina. Med decembrskimi zaslišanji v procesu razrešitve se je stanfordska profesorica prava Pamela Karlan norčevala iz njegovega imena: »Ustava nasprotuje plemiškim naslovom, zato lahko predsednik svojega sina imenuje Barron, ne more pa ga narediti za barona.«

Melania in Barron med Trumpovimi pogovori z novinarji novembra lani. FOTO: Carlos Barria Reuters/Pictures
Melania in Barron med Trumpovimi pogovori z novinarji novembra lani. FOTO: Carlos Barria Reuters/Pictures


Melania Trump je tudi tedaj obsodila zlorabo otroka v politične namene, a prvi sin slovenskih korenin vzbuja veliko radovednosti tudi pri drugih. Novinarka Washington Posta Mary Jordan se je v knjigi z naslovom »Njena umetnost poslov« razpisala o veliki ljubezni prve dame do svojega edinega otroka, saj naj bi prav zaradi njega v začetku moževega predsedniškega mandata ostala v New Yorku.

S tem naj bi izbojevala boljšo predporočno pogodbo in z njo Barronovo enakopravnost z drugimi Trumpovimi potomci pri družinskih poslih. Imela naj bi tudi že načrte za njegovo poslovno kariero, po končanju šolanja naj bi delal za Trump Organization v Evropi. V Beli hiši so navedbe najnovejše knjige odločno zanikali, ne pa tudi izrecno dejstva, da ima Barron dvojno državljanstvo ter da s svojo mamo in starima staršema govori slovensko.

Komentarji: