Šport na Balkanu ostaja talec politike

Tank v Beogradu, traktor v Zagrebu, navijačem v zabavo, drugim v opomin, kako tanka je lahko črta med športom in vojno na Balkanu.
Fotografija: Sociolog Dražen Lalić je tank pred stadionom Crvene zvezde označil za sramotno slavljenje poraza in »grobo zlorabo športa v ekstremistične in in militantne namene«. Foto Reuters
Odpri galerijo
Sociolog Dražen Lalić je tank pred stadionom Crvene zvezde označil za sramotno slavljenje poraza in »grobo zlorabo športa v ekstremistične in in militantne namene«. Foto Reuters

Hrvaška policija je pridržala ljudi, ki so v gostinskem lokalu na območju Knina prejšnji teden napadli goste, ki so spremljali nogometno tekmo beograjske Crvene zvezde in švicarskega moštva Young Boys. Pred povratno tekmo so navijači Crvene zvezde pred svoj stadion v Beogradu postavili kar vojaški tank. Švicarjev niso zbegali, so pa dvignili veliko prahu v soseščini ter povzročili posmehljiv odziv zagrebških navijačev.

Beograjska Crvena zvezda in njihov zagrebški tekmec Dinamo sta se uvrstila v prestižno evropsko nogometno ligo prvakov. Skoraj bolj kot za nogomet na območju nekdanje Jugoslavije uspešen izid kvalifikacij bo občasnim spremljevalcem športa ostala v spominu neposrečena provokacija srbskih navijačev, ki so pred odločilno tekmo proti švicarskim tekmecem na ploščadi pred domačim stadionom postavili odslužen vojaški tank, ki so ga odeli v rdeče-bele klubske barve ter klubski grb.

Navijači iz beograjske navijaške skupine Delije so ta stari odsluženi tank kupili na vojaškem odpadu na jugu države v Leskovcu. A dezinformacija, da je prav ta tank med vojno na Hrvaškem deloval v Vukovarju, in dejstvo, da stoji na ploščadi, ki jo med drugim krasi grafit s podobo vojaškega pokrivala obsojenega vojnega zločinca Ratka Mladića, sta povzročila val ostrih odzivov v Srbiji in celotni regiji, ki so obsojali sramotno povezovanje športa z bolečimi spomini na vojno.

Navijači zagrebškega Dinama, imenovani Bad blue boys, so s šaljivim odzivom na srbsko provokacijo, postavitvijo starega zarjavelega traktorja pred stadionom na Maksimirju, nekoliko pomirili strasti.


Ni vseeno, kdo kaj naredi


Evropska nogometna zveza (Uefa) je sklenila, da zaradi tanka ne bo ukrepala proti Crveni zvezdi. Po pogovoru s predstavniki kluba in srbskimi oblastmi so predstavniki Uefe sporočili, da postavitev tanka nima političnega predznaka. Uefina odločitev ni ravno pomirila kritikov razkazovanja vojaške moči na športnem objektu. Hrvaški sociolog Dražen Lalić je za srbske medije zadnjo »instalacijo« pred stadionom Crvene zvezde okrcal kot sramotno slavljenje poraza in »grobo zlorabo športa, ne v politične, temveč v ekstremistične in militantne namene«.

Organizirane skupine nogometnih navijačev na Balkanu niso znane le po izzivanju in nasilju na tribunah, v novejšo zgodovino regije so se zapisali tudi kot nevarno orodje v rokah političnih gospodarjev. Prav iz vrst omenjenih Delij so v devetdesetih letih prišli številni pripadniki paravojaških formacij na bojiščih na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Skupino Tigri so v velikem delu sestavljali prav pripadniki Delij, vodil pa jih je nekdanji prvi mož te skupine, mafijec Željko Ražnatović - Arkan.


Malo je angelov


Šport na Balkanu se že desetletja poskuša izviti iz vloge talca politike, izpade ekstremistov in provokacije pa je težko pripisati zgolj eni od številnih sprtih strani. Vpitje ustaškega pozdrava »za dom spremni«, za domovino pripravljeni, je kakšnega hrvaškega nogometaša že stalo suspenza, številni takšni izpadi pa so minili nekaznovano ob glasnem zgražanju tako domačinov kot tujcev.

Pred leti je v Splitu sredi nogometnega stadiona na travi neznanec narisal svastiko, srbski vaterpolisti so pred nasilnimi huligani prav tako v Splitu bežali v morje. Nerazumni izpadi in nepotrebne provokacije se ne dogajajo le v Srbiji in na Hrvaškem. Mestni stadion v Skopju se je do aprila zaradi spora z Grki zadnjih deset let imenoval Arena Filipa II. Makedonskega, aprila so po rešitvi spora stadion preimenovali v Arena Tošeta Proeskega. V Severni Makedoniji spopadi ob nogometnih igriščih med navijači makedonske in albanske narodnosti niso nič nenavadnega.

Ni vse črno, z igrišč prihaja tudi veliko lepih zgodb. Slovenec Matjaž Kek se je s svojim delom na Reki zapisal v zgodovino hrvaškega nogometa. Izjemni nekdanji vratar hrvaške nogometne reprezentance Danijel Subašić je po očetu Srb, v Foči na srbskem območju v BiH pa navijači lokalnega kluba, večinoma Srbi, navijajo tudi za svojega branilca, lokalnega imama Dženana Krajišnika.

Preberite še:

Komentarji: