Srbija: obtoženim za zločine v hrvaški vasi 128 let zapora

Sodišče za vojne zločine je obsodilo 14 pripadnikov nekdanje JLA, lokalnih oblasti in paravojaške skupine.
Objavljeno
26. junij 2012 18.27
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Višje sodišče za vojne zločine v Beogradu je danes na skupno 128 let zapora obsodilo 14 pripadnikov nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, lokalnih oblasti in paravojaške skupine »Dušan Silni« zaradi smrti 70 hrvaških civilistov leta 1991 v vasi Lovas na Hrvaškem. Največ, 20 let, je dobil predstavnik samooklicanih lokalnih oblasti Ljuban Devetak, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Med obsojenimi predstavniki lokalnih oblasti sta tudi Milan Devčić in Milan Radojčić. Prvega je sodišče obsodilo na 10, drugega na 13 let zapora.

Za deset let bo moral v zapor načelnik policijske postaje Tovarnik Željko Krnjajić. Zaporna kazen je doletela tudi štiri nekdanje pripadnike JLA, Miodraga Dimitrijevića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića in Radisava Josipovića. Obsojeni so bili na od štiri do deset let zapora.

Sodišče je obsodilo tudi pripadnike paravojaške skupine »Dušan Silni«. Jovan Dimitrijević in Saša Stojanović sta bila obsojena na po osem let zapora, Zoran Kosijer na devet, Dragan Bačić in Aleksander Nikolaidis bosta morala v zapor za šest let, Petronije Stevanović pa za 14 let.

Kot izhaja iz obtožnice, je bilo med napadom na Lovas 10. oktobra 1991 na svojih domovih in dvoriščih ubitih 22 civilistov, še 23 jih je do 18. oktobra tega leta umrlo v improviziranih zaporih. Poleg tega je 22 civilistov umrlo, ko so jih 18. oktobra 1991 uporabili kot živi ščit in prisilili, da so šli čez minsko polje, trije civilisti pa so umrli v posamičnih incidentih, še piše STA.