Srbija vstopa v ruski projekt

Ko se bo pridružila Evropski uniji, bo Srbija morala izstopiti iz leta 2014 ustanovljene trgovinske povezave.
Fotografija: Ruski premier Dmitrij Medvedjev in predsednica srbske vlade Ana Brnabić med nedavnim srečanjem v Beogradu. Foto Reuters
Odpri galerijo
Ruski premier Dmitrij Medvedjev in predsednica srbske vlade Ana Brnabić med nedavnim srečanjem v Beogradu. Foto Reuters

Srbska premierka Ana Brnabić je v Moskvi podpisala sporazum o svobodni trgovini z Evrazijsko gospodarsko unijo. Zeleno luč za sporazum s Srbijo je dal ruski premier Dmitrij Medvedjev. V Bruslju so opozorili, da članstvo v obeh skupinah hkrati ni možno.

Evropska komisija je Beogradu dala jasno vedeti, da bo Srbija morala izstopiti iz vseh dvostranskih trgovinskih sporazumov, če se bo pridružila EU. Srbski minister za trgovino Rasim Ljajić si ne razbija glave, ker je prepričan, da sporazum z Evrazijsko gospodarsko unijo (EAEU) ni v nasprotju s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju, ki je Srbiji odprl pot do polnopravnega članstva v EU. Ko bo Srbija postala del zunanjega trgovinskega režima EU, bo razveljavila vse podobne sporazume, je še pojasnil Ljajić.



S sporazumom z EAEU je Srbija dobila možnost, da 99 odstotkov svojega blaga prodaja na trg, ki šteje 185 milijonov ljudi. Gospodarsko unijo EAEU so leta 2014, na pobudo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ustanovili Belorusija, Kazahstan in Rusija. Danes sta članici še Armenija in Kirgizija, Moldavija pa ima status opazovalke. Srbija je doslej z državami članicami EAEU na leto opravila le dobro petino toliko trgovine kakor z državami članicami EU. Z zadnjimi je trgovina lani znašala slabih 26 milijard evrov, z državami članicami EAEU pa le dobrih pet milijard evrov.

Foto Reuters
Foto Reuters


Ambicije EAEU presegajo meje postsovjetskega prostora. Ruski projekt je odprt za vse države, »ki so lojalne ruskim interesom«. Gre za dobesedno kopijo EU, njen končni cilj pa sta združitev 250 milijonov enako mislečih ljudi in skupna valuta. Rusija bo v njej ohranila vodilno vlogo. Čeprav je povezovanje začela s tremi državami, ki imajo skupno zgodovino, preteklost in so se odločile za skupno gospodarstvo, je EAEU več kot zgolj reinkarnacija Sovjetske zveze. Številni Rusi niso skrivali, da bi v povezavi najraje videli prav Srbijo.

Preberite še:

Komentarji: