Srbski poslanci »zaprti« v parlamentu

Aleksandar Vučić je opozoril, da neodgovorne poteze Prištine vodijo v popolno destabilizacijo celotne regije.
Fotografija: V Kosovski Mitrovici je bil danes tudi protestni sprehod žena proti diskriminatornim carinam, ki jih je uvedla Priština. FOTO: Vladimir Zivojinović/AFP
Odpri galerijo
V Kosovski Mitrovici je bil danes tudi protestni sprehod žena proti diskriminatornim carinam, ki jih je uvedla Priština. FOTO: Vladimir Zivojinović/AFP

Srbski predsednik je danes zagotovil evropskemu komisarju za širitev, da Beograd ne bo uvedel protiukrepov proti Prištini. Tam Johannesa Hahna čakajo kosovski Srbi, ki so se zaprli v skupščino. Priština ignorira poziv Bruslja, naj ukine nerazumni dvig carin na blago iz Srbije in BiH.

Aleksandar Vučić je opozoril, da neodgovorne poteze Prištine vodijo v popolno destabilizacijo celotne regije in da lahko pripeljejo do stopnjevanja spopadov. Kot je še poudaril, so za napredek regije ključni ohranitev miru in stabilnosti ter nadaljevanje procesa evropskih povezav. Ker želi Srbija ostati zanesljiv partner v regiji, Evropi in v svetu, ne bo sprejela protiukrepov, s Prištino pa je pripravljena nadaljevati dialog, ko bo razveljavila neodgovorne ukrepe.


Boj za preživetje Srbov na Kosovu


Johannes Hahn se bo v Prištini sestal s predsednikom Hashimom Thaçijem, premierom Ramushem Haradinajem in predsednikom parlamenta Kadrijem Veselijem. Kot so potrdili v Bruslju, bo poleg ponovnega poziva Prištini, naj ukine nerazumni dvig carin, izpostavil potrebo po izboljšanju dobrososedskih odnosov in sodelovanja v regiji.

Poslanci Srbske liste, ki so v nedeljo po izredni seji kriznega štaba v Kosovski Mitrovici vstopili v parlament, so sklenili, da bodo v njem počakali Hahna. Kot je povedal predsednik liste Goran Rakić, bodo Hahna seznanili s protisrbskimi ukrepi, ki vodijo v humanitarno katastrofo. Sklenil je z besedami, da gre za boj za preživetje kosovskih Srbov, ker je dvig carin blokiral tudi distribucijo hrane in zdravil. V Kosovski Mitrovici je bil danes tudi protestni sprehod žena proti diskriminatornim carinam, ki jih je uvedla Priština.

Bruselj bi lahko razveljavil sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki je za Prištino najpomembnejši mednarodni akt, ki ga je podpisala doslej. Priština se je z odločitvijo za trgovinsko vojno s Srbijo in BiH oddaljila tudi od želene vizumske liberalizacije, ki bi lahko bila na dnevnem redu še pred božično-novoletnimi prazniki.

Komentarji: