Število okuženih po svetu narašča, Bruselj pripravlja izredne ukrepe

Karantenski ukrepi od danes veljajo po vsej Italiji, medtem ko jih na Kitajskem omilujejo.
Fotografija: Italijani so na ulicah le še zaradi nujnih opravkov. FOTO: Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Italijani so na ulicah le še zaradi nujnih opravkov. FOTO: Mangiapane/Reuters

Po tem, ko je italijanski premier Giuseppe Conte zaradi širjenja novega koronavirusa pred dvema dnevoma razglasil karantenske ukrepe za dele severne Italije in razen za službene poti in najnujnejše opravke prepovedal svobodno gibanje 16 milijonom prebivalcev, so danes zjutraj strogi karantenski ukrepi začeli veljati po celotni Italiji

60 milijonov prebivalcev se je znašlo v »hišnem zaporu«, kot je ukrepe poimenovala v Milanu živeča Slovenka Tina Mencej. »Vsi moramo žrtvovati nekaj za dobro Italije,« je omejujoče ukrepe opravičeval Conte, ki upa, da bodo karantenski ukrepi po zgledu Kitajske ustavili strmo naraščanje števila okuženih. Italija je sicer potrdila že več kot 9000 okužb in več kot 460 smrtnih žrtev, kar je več kot vse druge evropske države skupaj. 

»Vzdušje je napeto,« pravi Alina Bezlaj, študentka na prostovoljnem delu v Palermu. »Po celotni Italiji se soočajo s pomanjkanjem mest v bolnišnicah, sploh na jugu Italije so te pogosto slabo opremljene, zaradi pomanjkanja kapacitet bodo izbirali, kdo ima prednost pri zdravljenju in bo sprejet v bolnišnice in kdo ne,« je povedala in dodala, da med tujci v Italiji vlada strah, da bi italijansko državljanstvo lahko igralo vlogo pri teh izborih.

Italijanska vlada je danes predstavila nov krizni načrt, ki predvideva možnost začasne prekinitve odplačevanja hipotek in začasno ukinitev nekaterih davkov, s čimer želi družinam olajšati soočanje s posledicami epidemije novega koronavirusa. Za pomoč podjetjem, zlasti v turističnem sektorju, pa bo Rim zaprosil Bruselj za odobritev izrednega zadolževanja.

Preventivno se je v karanteno v svojo hišo v Bruslju za dva tedna zaprl tudi predsednik evropskega parlamenta David Sassoli, ki je konec prejšnjega tedna preživel v Italiji. Zagotovil pa je, da bo parlament svoje dolžnosti še opravljal, kljub temu da so odpovedali številne dogodke, plenarno zasedanje pa močno skrajšali.

Evropski komisar za upravljanje kriz Janez Lenarčič poudarja, da je ključen usklajen in solidaren odziv držav članic Evropske unije. Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa poziva države, naj si medsebojno delijo opremo, znanje in vire. Več poslancev je bilo kritičnih do Nemčije, ker je ustavila izvoz zaščitnih mask.
 

Bruselj pripravlja izredne ukrepe


Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je po zasedanju komisarskega kolegija napovedala ukrepe za blažitev negativnih gospodarskih posledic širjenja korona virusa. Letalstvo je eden od sektorjev, ki je najbolj na udarilo. Bruselj bo kmalu predlagal zakonodajo, ki bo omogočila, da letalska družba ne izgubi časovnih blokov (slotov) za povezavo, če v času težav z koronavirusom ne opravlja letov.

To bi po besedah Ursule von der Leyen tako pomagalo panogi kot tudi zagotovili manj izpustov. Pogosto se namreč zgodi, da letala letijo prazna, da bi družba lahko ohranila časovni blok.  Ob 17. uri bodo o spopadanju s koranavirusom govorili tudi voditelji držav članic na telekonferenci. Teme dveurnega pogovora bodo usklajevanja prizadevanj za zajezitev širjenja virusa, pospešitev raziskav in odziv na gospodarske posledice. Na telekonferenci bo sodelovala tudi predsednica ECB Christine Lagarde.

V najhuje prizadeti provinci Hubei bodo karantenske ukrepe omilili. FOTO: AFP
V najhuje prizadeti provinci Hubei bodo karantenske ukrepe omilili. FOTO: AFP


V eni izmed najhuje prizadetih držav, Islamski republiki Iran, so danes potrdili že 54 smrtnih žrtev, kar je najvišje število umrlih zaradi virusa v enem dnevu, in kar 881 novih obolelih. Zaradi razmer v Iranu je Indija uvedla evakuacijo svojih državljanov. Danes je bilo iz Irana v karanteno v Indiji že prepeljanih 58 indijskih romarjev, več sto Indijcev pa na evakuacijo še čaka.

Po svetu je do danes zaradi koronavirusa umrlo 4027 ljudi, manj kot četrtina izmed njih zunaj Kitajske. Virus se je razširil po vsej obli. Primere okužbe so potrdili v že več kot stotih državah, danes prve tudi v Mongoliji, Panami in na Severnem Cipru. Skrb vzbujajoč je zlasti prvi primer okužbe na Lezbosu, kjer bi bil zaradi grozljivih razmer v prenatrpanih begunskih taboriščih izbruh virusa lahko katastrofalen. Sedem novih so danes obravnavali tudi v Severni Makedoniji, ena izmed njih je tudi direktorica univerzitetne klinike. Od skoraj 115.000 okuženih jih je nekoliko manj kot 65.000 bolezen že prebolelo. Smrtnost je 3,4-odstotna, najbolj ogroženi so starejši.

Potniki in osebje na križarki, na krovu katere je izbruhnil virus, bodo kmalu evakuirani. FOTO: Josh Edelson/AFP
Potniki in osebje na križarki, na krovu katere je izbruhnil virus, bodo kmalu evakuirani. FOTO: Josh Edelson/AFP


Število okuženih narašča tudi v Združenih državah, kjer je okuženih že več kot 700, smrtnih žrtev pa je 27. S križarke, zasidrane v Oaklandu, ki je od prvih potrjenih okužb v četrtek iskala pristanišče, ki bi jo sprejelo, so evakuirali prvih 23 ljudi, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč. Več kot 3500 potnikov in članov posadke bodo kmalu prepeljali v karanteno v vojaške baze.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes obiskal mesto Wuhan, v katerem je koronavirus prvič izbruhnil in kjer je bilo več kot tri četrtine vseh smrtnih žrtev na Kitajskem, ki jih je bilo skupno nekaj več kot tri tisoč. S tem je dal jasno sporočilo, da je nevarnost mimo. Danes so potrdili le še 22 novih primerov okužbe, veliko večino v najhuje prizadeti provinci Hubei. 

Komentarji: