Število smrtnih žrtev novega virusa preseglo osemsto

S tem je število smrtnih žrtev koronavirusa preseglo število žrtev, ki jih je zahteval virus sars leta 2002 in 2003.
Fotografija: Po podaljšanih praznikih ob kitajskem novem letu se bodo prihajajoči teden ljudje začeli vračati na delo. FOTO: Noel Celis/Afp
Odpri galerijo
Po podaljšanih praznikih ob kitajskem novem letu se bodo prihajajoči teden ljudje začeli vračati na delo. FOTO: Noel Celis/Afp

Številno smrtnih žrtev novega koronavirusa, ki kosi na Kitajskem, se je povzpelo na najmanj 811, je sporočila kitajska nacionalna komisija za zdravje. S tem je število smrtnih žrtev koronavirusa preseglo število žrtev, ki jih je zahteval virus sars leta 2002 in 2003 in ki je prav tako izbruhnil na Kitajskem. Tedaj so zabeležili 774 smrtnih žrtev.

Kitajske oblasti so v zadnjih 24 urah naštele 89 novih smrtnih primerov in 2656 novih potrjenih primerov okužbe. Doslej so na Kitajskem od začetka izbruha tega virusa decembra lani potrdili 33.738 primerov okužbe. Velika večina jih je v mestu Wuhan in pokrajini Hubei. Samo v tej pokrajini so v zadnjih 24 urah zabeležili 81 novih smrtnih žrtev in 2147 primerov okužbe. Skupno število žrtev koronavirusa v Hubeiju se je tako povzpelo že na 780.



Virus se je doslej sicer razširil že v več deset držav, vendar je izven celinske Kitajske zaenkrat zahteval le dve smrtni žrtvi. Na Filipinih je umrl kitajski državljan, še eno smrtno žrtev pa so zabeležili v Hongkongu. Oba človeka sta bila pred tem v pokrajini Hubei.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer medtem že ocenjuje, da se izbruh koronavirusa počasi stabilizira. Na umirjanje naj bi kazale številke iz Hubeija, vendar opozarjajo, da najhujše še ni mimo in da bi se število okužb lahko še vseeno znova povečalo.

Oblasti se tudi bojijo, kaj bo prinesel nov teden, ko se bodo ljudje začeli vračati v službe po podaljšanih praznikih ob kitajskem novem letu. V Šanghaju so mestne oblasti že odredile obvezno nošnjo obraznih mask v javnosti. V več regijah v okolici Hubeija pa so še vedno v veljavi ostri omejevalni ukrepi gibanja. Le eden iz gospodinjstva gre lahko vsake dva dni po živež in druge potrebščine.
 

Svetovna zdravstvena organizacij sicer medtem že ocenjuje, da se izbruh koronavirusa počasi stabilizira. FOTO: Adriano Machado Reuters
Svetovna zdravstvena organizacij sicer medtem že ocenjuje, da se izbruh koronavirusa počasi stabilizira. FOTO: Adriano Machado Reuters
Prvi primer zabeležili tudi na Majorki


Na španskem letoviškem otoku Majorka so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Prisotnost virusa so potrdili pri moškem, ki je že od petka v izolaciji v bolnišnici v Palma de Mallorci. Njegova žena in dva otroka pa so bili na testiranju za koronavirusom negativni.

Šlo naj bi za britansko družino, ki živi v kraju Marraxti v bližini Palma de Mallorce. Moški je bil pred tem v Franciji in je imel stike z okuženim, ob povratku na Majorko pa se je sam javil v bolnišnici, ko je dobil simptome bolezni. To je drugi potrjeni primer koronavirusa iz Kitajske v Španiji. Pred dnevi so prvo okužbo zabeležili na kanarskih otokih pri nemškemu turistu.
 

Iz ladje v karanteni v Hongkongu izpustili potnike


Oblasti v Hongkongu so danes izpustile tudi okoli 3600 potnikov z velike ladje za križarjenje World Dream, ki je bila v karanteni zaradi suma, da so na njej okuženi z novim koronavirusom. Za to so se odločili, ko testi pri približno 1800 članih posadke niso potrdili prisotnosti tega virusa. Ladja je bila prisilno zaustavljena od srede, ker so se hongkonške oblasti zbale, da so se nekateri člani posadke okužili s koronavirusom na prejšnji poti in bi ga lahko širili naprej. Na tej ladji so bili namreč med 19. in 24 januarjem trije potniki s Kitajske, ki so potem zboleli zaradi okužbe s tem virusom.

Hongkonške oblasti so testiranje izvedli samo med člani posadke, ne pa tudi med potniki. Sprva so načrtovali, da bo testiranje posadke trajalo vsaj do torka, a so preverjanje zdaj opravili in končali predčasno.



V karanteni je zaradi tega virusa sicer še ena velika potniška ladja, in sicer Diamond Princess, ki so jo ustavili v Jokohami na Japonskem. Na tej ladji so okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri najmanj 61 ljudeh. Med okoli 3700 potniki je tudi šest slovenskih državljanov. S slovenskega zunanjega ministrstva so v petek sporočili, da ne kažejo znakov okužbe in da se počutijo dobro.

Ladja je bila prisilno zaustavljena od srede. FOTO: Philip Fong/Afp
Ladja je bila prisilno zaustavljena od srede. FOTO: Philip Fong/Afp

Preberite še:

Komentarji: