Število turističnih obiskovalcev samo narašča

Odkar so na HBO začeli predvajati serijo Černobil, imajo v turističnih agencijah 30-odstotno povečanje rezervacij.
Fotografija: Streha nad glavnim reaktorjem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Streha nad glavnim reaktorjem. FOTO: Reuters

Černobil je bil pred 33 leti središče jedrske katastrofe, zdaj je priljubljena turistična točka. Že nekaj časa namreč obstajajo turistične agencije, ki vas vsaj za en dan (lahko tudi za več) zapeljejo v tridesetkilometrski obroč okoli černobilske jedrske elektrarne, še več strank pa imajo od maja naprej, ko so na HBO začeli predvajati televizijsko serijo Černobil.

Odkar so začeli predvajati serijo, se je v turističnih agencijah že maja povečalo število rezervacij za 30 odstotkov, število rezervacij za junij, julij in avgust pa se je povečalo za 40 odstotkov.



Enodnevni ogled zaprtega območja stane okoli sto dolarjev, toda končna cena je odvisna od več dejavnikov. Zraven lahko dokupite še katalog, merilnik sevanja in zemljevid, cena pa naraste, če hočete tudi zasebni ogled.

Da je območje jedrske nesreče postalo turistična atrakcija, priča že rumeni kontejner s spominki pred vhodom z magnetki, kozarčki, plinsko masko in kombinezonom; tega kontejnerja sicer še pred nekaj leti ni bilo.

Turiste včasih pride povohat tudi lisica. FOTO: Reuters
Turiste včasih pride povohat tudi lisica. FOTO: Reuters


Na enodnevnem izletu vas sprva odpeljejo v katero od okoliških vasi, nato pa še v zapuščen vrtec, kjer obiskovalci vidijo številne sobe s pohištvom, posteljami, stoli, plakati, igračami … Marsikaj je še vedno tako, kot je bilo tiste usodne spomladanske dni izpred 33 let.

Čeprav sevanja ni več v nevarnih merah, vodniki odločno odsvetujejo dotikanje predmetov, v vsakem primeru pa zdaj obiskovalci bolj tvegajo, da bi jim na glavo padel kakšen kos opeke kot da bi prejeli preveliko dozo sevanja.

V raziskovalnem centru vam nato ponudijo kosilo, zatem si ogledate pokrit reaktor, ki je eksplodiral pred 33 leti, za konec pa vas peljejo še v mestece Pripjat, ki je v resnici bliže eksplodiranemu jedrskemu reaktorju kot Černobil.

Obiskovalci na vsakem koraku merijo sevanje. FOTO: Reuters
Obiskovalci na vsakem koraku merijo sevanje. FOTO: Reuters


Ena od glavnih atrakcij je zabaviščni park z velikim vrtiljakom, ki bi ga morali odpreti 1. maja 1986, toda le nekaj dni prej so celotno mesto izpraznili zaradi jedrske nesreče.

Zagotovo pa v notranjosti zaprtega območja ne boste videli dvoglavih prašičev ali jelenov s šestimi nogami. Kajti radioaktivno sevanje ne povzroča mutacij, ampak številne, bolj skrite bolezni. Najpogostejši je (bil) rak ščitnice.

Komentarji: