Število žrtev 50, v kritičnem stanju še 12 ljudi

Posmrtne ostanke so pričeli vračati sorodnikom, da se bodo lahko od umrlih v miru poslovili.

Objavljeno
17. marec 2019 10.05
Posodobljeno
17. marec 2019 12.23
Na Novo Zelandiji še vedno ne morejo verjeti, kaj se je zgodilo. FOTO: Reuters
Število žrtev terorističnega napada na Novi Zelandiji narašča. Pri premeščanju žrtev iz mošej Al Noor in Linwood so odkrili še eno truplo, zato je zdaj uradno 50 mrtvih.

Najverjetneje bo žrtev še več, saj je od petdesetih ranjenih v bolnišnici še vedno 34 ljudi, od tega jih je dvanajst v kritičnem stanju. Med žrtvami in ranjenimi je tudi veliko otrok. Za življenje se tako bori štiriletna deklica, ki je na zdravljenju v Aucklandu.


 

S starostjo od treh do 77 let


Oblasti so tudi objavile seznam žrtev, na njem so ljudje s starostjo od treh do 77 let. Posmrtne ostanke so pričeli vračati sorodnikom, da se bodo lahko od njih v miru poslovili.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern bo že v ponedeljek predlagala ostrejšo zakonodajo o nošenju orožja, v torek bodo imeli državni dan žalovanja, do srede naj bi svojcem predali vse posmrtne ostanke.

Napadalčeva družina zlomljena

Družina obdolženca Brentona Tarranta je sporočila, da je zaradi njegovega dejanja zlomljena. »Osupli smo, ne vemo, kaj naj si mislimo,« je povedala Tarrantova babica Marie Fitzgerald iz avstralske zvezne države Novi Južni Wales. »Tako težko je sprejeti, da je nekdo iz naše družine lahko storil nekaj takšnega,« je dejala. Tarrantovi sestra in mati sta medtem pod policijsko zaščito in z njima v stik ne morejo stopiti niti drugi družinski člani. »Policija bo opravila svojo dolžnost in jih zaščitila, kar je tudi prav,« je poudarila Fitzgeraldova. STA


image
Sorodniki in prijatelji petdesetih žrtev so v globokem žalovanju. FOTO: Reuters

 

Za napad samo en krivec

 
Preiskovalci so izpustili še eno osebo, ki so jo sprva povezovali s terorističnim napadom. Edini krivec tako ostaja desničarski skrajnež Brenton Tarrant, ki je z avtomatskim orožjem v petek napadel dve mošeji v Christchurchu. Za nošenje orožja je imel dovoljenje, v lasti pa je imel pet kosov orožja. Do petka ni storil nobenega prekrška in ni bil na nobenem seznamu sumljivih oseb na Novi Zelandiji ali v Avstraliji.

Veliko je tudi odprtih pogovorov o vlogi facebooka in ostalih družbenih omrežjih, ko pride do tovrstnih napadov. Napadalec je namreč svoj morilski pohod predvajal v živo, pri facebooku pa so kasneje izbrisali preko 1,5 milijonov posnetkov terorističnega napada.