Prvega nemškega pacienta, okuženega s koronavirusom, okužila kitajska gostja

Nemci poročajo o prvi okužbi. Potrdili so prenos koronavirusa s človeka na človeka. Na območju kitajskega mesta Wuhan po doslej znanih informacijah ni Slovencev. 
Fotografija: Nošenje maske je obvezno tudi za stražarja pred portretom Maa Zedonga v Pekingu. FOTO: Noel Celis/AFP
Odpri galerijo
Nošenje maske je obvezno tudi za stražarja pred portretom Maa Zedonga v Pekingu. FOTO: Noel Celis/AFP

O prvi okužbi s koronavirusom danes poročajo iz Nemčije. Prvi okuženi moški iz okolice Münchna je sodeč po uradni objavi v izolaciji in »dobrem stanju«. Pri bolniku iz Celovca, ki je potoval prek Ljubljane in za katerega so prav tako sumili, da je okužen s koronavirusom, je bil test negativen.

Nemci so okužbo s koronavirusom ugotovili pri moškem iz okolice Münchna, z območja Starnberga, okoli 30 kilometrov jugovzhodno od bavarske prestolnice. Sprva so objavili le, da se nahaja v izolaciji in je v »dobrem stanju«, zdaj je znano, da ga je okužila gostja iz Kitajske, kolegica, ki je bila na usposabljanju v njegovem podjetju.

Potem ko se je vrnila na Kitajsko, so pri njej potrdili okužbo s koronavirusom. Tako so v Nemčiji ob prvem odkritem primeru okužbe hkrati potrdili tudi njegov prenos s človeka na človeka. Okuženi ni bil v Wuhanu. Prvo tovrstno okužbo so ugotovili v Vietnamu, danes o njem poročajo tudi z Japonske.



Kot piše STA, zdravstvene oblasti na Bavarskem testirajo 40 njegovih sodelavcev in družinskih članov, ki so bili v stiku z njim. »Število okuženih bi se lahko še povečalo,« je dejal vodja delovne skupine za nalezljive bolezni v uradu za zdravje in varnost hrane Martin Roth. Posebno pozornost namenjajo tudi vrtcu, v katerem ima okuženi 33-letni Nemec otroke.

Število smrtnih žrtev kitajskega koronavirusa, ki se je konec lanskega leta pojavil v kitajskem Wuhanu, je sicer preseglo število sto, prvo smrtno žrtev so dobili tudi v Pekingu, poroča tisk. Tragična statistika smrtnih primerov trenutno znaša 106, izrazito je poskočilo tudi število potrjenih okužb. Teh je po najnovejših podatkih 4515.

Zunaj Kitajske so trenutno v več kot desetih državah potrdili 47 okužb. V Evropi so prve primere obravnavali v Franciji.

Več držav načrtuje umik svojih državljanov iz Wuhana, ki je odrezan od sveta in tako rekoč v karanteni. Med njimi so Velika Britanija, Nemčija, Francija, ZDA, Južna Koreja in Japonska. V Kazahstanu so, denimo, sprejeli določene restrikcije glede vstopa Kitajcev v državo oziroma izdajanja vizumov. Francija je aktivirala mehanizem Evropske unije za civilno zaščito za konzularno pomoč državljanom EU v kitajskem Wuhanu, je, tako STA, po twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Mehanizem za civilno zaščito je mogoče v primeru koronavirusa uporabiti za logistično podporo pri prevozu cepiva in zdravstvene opreme med članicami, pri prevozu specializirane opreme za nadzor virusa ter pri vračanju državljanov EU iz Kitajske.

Širjenje okužbe še vedno potaplja tudi delnice azijskih borz.


Gradnja bolnišnic in drugi zaščitni ukrepi


V Wuhanu še vedno gradijo novi bolnišnici. Prva med njimi, ki bo imela kapaciteto tisoč bolniških postelj, bo predvidoma končana že v ponedeljek. Druga s 1250 posteljami pa le dva dni zatem.

Ukrepi na Kitajskem, s katerimi si prizadevajo k omejevanju okužb, trenutno vključujejo okoli 56 milijonov ljudi v Wuhanu in regiji Hubei, piše agencija AFP. Prebivalcem odsvetujejo potovanja v tujino, šole in univerze ostajajo zaprte, širjenje skrivnostnega koronavirusa je počitnice ob vstopu v novo lunarno leto podaljšalo za teden dni.

Prazno rezidenčno in komercialno središče Wuhana. FOTO: Hector Retamal/AFP
Prazno rezidenčno in komercialno središče Wuhana. FOTO: Hector Retamal/AFP


Že pred tem je oblast zaprla turistične atrakcije, kot so Prepovedano mesto, deli velikega kitajskega zidu, grobnica cesarja Minga ali Disneylanda v Šanghaju in Hongkongu, zaprti ostajajo gledališča in knjižnice, na najbolj ogroženih območjih pa je oblast povsem ustavila javni promet. Sredstva javnega prometa so obstala v 18 mestih province Hubei.

Avtobusne linije na dolge razdalje so ukinili tudi v Pekingu in Šanghaju, po celotni državi pa so ustavili več kot 400 železniških povezav med provincami. Za zdaj v večini primerov do 8. ali 9. februarja. Marsikje so uvedli tudi obvezno nošenje maske. Na blagajnah kitajskih kinematografov so, denimo, ob letošnjem vstopu v kitajsko novo leto zabeležili le desetino lanskega izkupička.

Vrste za nakup zaščitnih mask v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Vrste za nakup zaščitnih mask v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters

 

Slovenija pripravljena na virus


Na območju kitajskega mesta Wuhan po doslej znanih informacijah ni Slovencev, so danes za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu. Na Kitajskem je po informacijah ministrstva približno 300 Slovencev – 150 se jih je že javilo veleposlaništvu v Pekingu.

Če se smrtonosni virus razširi k nam, smo pripravljeni. Tako je bilo razumeti pomirjajoča sporočila, ki so jih po včerajšnjem sestanku podali člani koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. V primeru širitve bolezni ima Slovenija pripravljene splošne smernice, zdravstveni delavci so obveščeni, kako morajo ravnati v primeru pojava suma okužbe z virusom, v prihodnjih dneh pa bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vzpostavil tudi telefonsko številko, na kateri bodo odgovarjali na vprašanja o virusu, redno bo tudi osveževal spletno stran.

Maja Sočan z NIJZ je poudarila pomembnost splošne higiene, predvsem higiene rok. Potovanja na Kitajsko, kjer je izvor okužb, je odsvetovala. Kdor pa je bil tam in je po vrnitvi v domovino zbolel, kašlja, ima vročino in težko diha, naj pokliče zdravnika in se izogiba stikom z drugimi.

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so sporočili, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko. Opozorili so, da so prejšnji teden narobe navajali, da je tveganje zmerno. Razmere so resne, a vzrokov za paniko ni, je za Delo povedal Srđan Matić, predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije na Češkem.

Medtem ko čakamo in upamo, da nevarni virus ne bo dosegel naše države, se po njej hitro širijo druga obolenja z gripo na čelu. Zaradi povečanega navala na lekarne so v nekaterih enotah že pošle zaloge nekaterih zdravil.

Preberite še:

Komentarji: