Število žrtev naraslo na enajst, znana identiteta morilca

Izza napada med obredom v sinagogi je 46-letni Robert D. Bowers, ki je med pokolom kričal protijudovske in protimigrantske besede.
Fotografija: Strelski napad v sinagogi Tree of Life v Pittsburghu se je zgodil med obredom ob imenovanju novorojenega otroka. Na srečo med žrtvami ni otrok. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Strelski napad v sinagogi Tree of Life v Pittsburghu se je zgodil med obredom ob imenovanju novorojenega otroka. Na srečo med žrtvami ni otrok. FOTO: AFP

Število žrtev včerajšnjega strelskega napada v eni izmed sinagog v četrti Squirell Hill v Pittsburgu je naraslo na enajst, ranjeni so štirje policisti. Kot poroča ameriški tisk, je avtor masakra, enega najhujših proti judovski skupnosti v zgodovini ZDA in hkrati enega najhujših v sakralnem objektu v zadnjem obdobju, Robert D. Bowers, 46-letni Američan, belec, ki doslej ni imel policijske kartoteke.

Kot so po napadu povedale priče, je med streljanjem kričal protijudovske in protimigrantske parole, oborožen je bil z avtomatsko puško in vsaj tremi pištolami. Kot poroča The New York Times, so ga policisti prestregli, ko je nameraval zapustiti prizorišče masakra. Sledilo je izmenjavanje strelov, nakar se je Bowers zabarakadiral v eno izmed sob v tretjem nadstropju sinagoge. A se zatem predal.

Med streljanjem je bil ranjen in je sedaj v mestni univerzitetni bolnišnici. Ni v življenjski nevarnosti, tožilstvo napoveduje, da bo obtožnica obsegala 29 kriminalnih dejanj. Grozi mu tudi smrtna kazen, je izjavil državni tožilec Jeff Sessions.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Obred v sinagogi v četrti Pittsburgha, kjer so zaradi prisotnosti judovske skupnosti še druge sinagoge, restavracije s košer hrano in pekarne, je potekal ob imenovanju novorojenega otroka. A na srečo med žrtvami ni otrok.

Na pokol se je že včeraj odzval predsednik ZDA Donald Trump. »Grozljivo, kar se dogaja s sovraštvom v naši državi in, odkrito rečeno, povsod po svetu,« je Trump dejal novinarjem. »Nekaj je treba ukreniti.« Kaj bi ukrenil? Dodal je naslednje: »Če bi imela sinagoga kakšno varovanje, bi lahko bila situacija veliko drugačna.« Ukazal je, naj ameriške zastave na federalnih objektih po vseh ZDA v znak žalovanja spustijo na polovico droga.

Odzval se je že tudi premier Izraela Benjamin Netanjahu. Sporočil je, da celoten Izrael žaluje z družinami žrtev.
 

Preberite še:

Komentarji: