Število žrtev tajfuna Hagibis se je povzpelo na 66

Iskanje pogrešanih in reševanje poplavljenih se nadaljuje, izredne razmere ponekod še kakšen teden.

Objavljeno
15. oktober 2019 10.11
Posodobljeno
15. oktober 2019 10.32
Reševalci na območju, ki ga je poplavila reka Chikuma v prefekturi Nagano. FOTO: Kim Kjung Hun/Reuters
J.B.P.
J.B.P.
Kot danes poroča japonska javna televizija NHK, so po divjanju tajfuna Hagibis doslej na Japonskem našteli že 66 mrtvih, več kot deset oseb še pogrešajo. Razmere so ponekod še vedno izredne, 34.000 domov je še vedno brez električne energije, sedeminštirideset rek je poškodovalo obrambne nasipe in poplavilo, sprožilo se je sto štirideset plazov, bolj ali manj poškodovanih ali poplavljenih je 670 šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov.
 

Razglasili bodo naravno katastrofo


image
AFP Posledice tajfuna v Naganu. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

Poškodovanih ali poplavljenih je 670 šol in vrtcev.

Zaradi velike škode in številnih posledic je japonski premier Shinzo Abe danes napovedal, da bo vlada tajfun razglasila za naravno katastrofo in s tem omogočila več državne pomoči pri obnovi najbolj prizadetih območij. Tajfun je namreč resno prizadel 315 občin v dvanajstih prefekturah. V nekaterih še zdaj vladajo izredne razmere, prekinjena je preskrba z vodo in električno energijo, prekinjen je promet, naselja ob nekaterih rekah so še vedno poplavljena in ljudje ujeti v svojih hišah.

Okrog 5000 ljudi je še vedno evakuiranih, 133.000 domov je brez vode in vlada si bo prizadevala, da se tudi zanje razmere čim prej normalizirajo, poroča NHK TV. Po napovedih bo na poplavljenih območjih preskrba z vodo in elektriko ovirana še kakšen teden dni. 

image
AFP Kakšnih 5000 prebivalcev se še vedno ni moglo vrniti na svoje domove in so nameščeni v začasnih zavetiščih. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP

 

Močan veter, veliko dežja in potres


34.000 domov je še vedno brez elektrike.

Tajfun ni uničeval samo z močnim vetrom, ki je na začetku v soboto zvečer dosegal hitrost do 225 kilometrov na uro, ampak so ogromno škode naredile tudi obilne padavine, ki so sledile. V enem ali dveh dneh je na nekaterih območjih padlo za skoraj polovico letne količine dežja, v mestu Hakone so tako namerili 939,5 milimetra dežja v štiriindvajsetih urah. Zato so reke v teh dneh poplavile več kot 12.000 hiš, uničenih ali poškodovanih pa je kakšnih 900 domov. Poleg vetra in deževja je po pustošenju tajfuna območje Tokia prizadel tudi potres z magnitudo 5,7.

image
AFP Gasilci v kraju Marumori v prefekturi Miyagi. FOTO: Jiji Press/AFP

 

Najhujši tajfun od leta 1958

133.000 domov je še brez vode.

Po trditvah nekaterih državnih služb tako hudega tajfuna Japonska ni doživela že od leta 1958. Najhuje je bilo prizadeto območje Fukušime, kjer je umrlo najmanj 25 ljudi. Žal je ena oseba na tem območju v nedeljo umrla tudi zaradi napake reševalcev. Ti so s helikopterjem in jekleno vrvjo iz poplavljenih hiš reševali stanovalce, vendar so 77-letno žensko pozabili pripeti z varnostno zaponko, zato je z višine 40 metrov padla iz helikopterja in pozneje zaradi poškodb umrla v bolnišnici. 

image
AFP Potopljeni Shikansen vlaki v Naganu. FOTO: Jiji Press/AFP


Zaradi posledic tajfuna bo nekaj časa oviran japonski hitri železniški promet Hokuriku Shikansen, saj je bila poplavljena in poškodovana tretjina vlakov te linije. Letalski promet na mednarodnih letališčih Haneda in Narita pa se je že normaliziral.