Za okužene s koronavirusom do 150 postelj v slovenskih bolnišnicah

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Prejšnji teden je bilo potrjenih največ okužb doslej, tako po svetu kot v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Prejšnji teden je bilo potrjenih največ okužb doslej, tako po svetu kot v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec



19.55 Na Otoku rekordnih več kot 6000 novih okužb

V Veliki Britaniji so v minulem dnevu potrdili 6178 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka maja in bistveno več kot v dneh pred tem. V torek so namreč poročali o slabih 5000 novih okužbah, v ponedeljek o slabih 4400.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so več novih okužb v enem dnevu na Otoku doslej našteli le dvakrat. Število opravljenih testov na novi koronavirus je sicer v primerjavi z začetkom pandemije spomladi zdaj bistveno višje, kar pomeni, da je takrat več primerov okužb ostalo neodkritih.

Sistem testiranja je v Veliki Britaniji v minulih tednih dosegel meje svojih zmogljivosti, saj v številnih centrih za testiranje testi praktično niso več razpoložljivi, ponekod pa so se morali ljudje s simptomi covida-19 na testiranje voziti več sto kilometrov daleč.

18.15 V Bruslju s 1. oktobrom maske ne bodo več obvezne povsod

V Bruslju od 1. oktobra ne bo več obvezno nošenje zaščitnih mask na vseh javnih krajih, bodo pa "močno priporočili", naj jih ljudje še naprej nosijo, je danes sporočila regionalna vlada.

V belgijski prestolnici, kjer imata sedež Nato in EU, so 12. avgusta uvedli enega najstrožjih pravil o obveznem nošenju zaščitnih mask na javnih krajih, ki je veljalo povsod, ne glede na kraj ali čas, kar je bilo tarča kritik.

V Belgiji, ki ima 11,5 milijona prebivalcev, so do danes potrdili 105.226 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 9955 bolnikov. To je ena najvišjih stopenj umrljivosti v Evropi, poroča AFP.

17.10 Do 150 koronskih postelj v slovenskih bolnišnicah

Slovenske bolnišnice lahko zagotovijo med 140 in 150 postelj za bolnike s covidom-19, ne da bi to resno vplivalo na ostale programe oz. redno dejavnost, je za STA pojasnil direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman. Za zdaj bolnike s covidom-19 sprejemajo v štirih bolnišnicah, še tri se bodo aktivirale, če bi zbolel kdo na njihovem območju.

Ostale bolnišnice bi bolnike s covidom-19 sprejemale v izrednih razmerah. Če bo takih bolnikov v bolnišnicah več, se bo po Rozmanovih besedah kar poznalo.

Slovenske bolnišnice so za zdravljenje bolnikov s covidom-19 razporedili v tri rede, v prvem so poleg Golnika še ljubljanski in mariborski klinični center ter celjska bolnišnica. Bolnišnice drugega reda so splošne bolnišnice Novo mesto, Nova Gorica in Murska Sobota, vse ostale slovenske bolnišnice pa štejejo med bolnišnice tretjega reda, je naštel Rozman.

15.20 V Evropi več kot pet milijonov okužb

V Evropi so od izbruha pandemije covida-19 potrdili več kot pet milijonov okužb z novim koronavirusom, je razvidno iz podatkov, ki jih zbira francoska tiskovna agencija AFP. Samo v zadnjem tednu so v Evropi potrdili več kot 380.000 novih primerov, kar je tedenski rekord.

Več kot polovico okužb so potrdili v štirih evropskih državah. Po številu okužb je najhuje v Evropi prizadeta Rusija, kjer so potrdili več kot 1,122 milijona okužb. Sledijo Španija z okoli 682.000 okužbami, Francija z več kot 502.000 okužbami in Združeno kraljestvo, kjer so potrdili več kot 403.000 okužb.

Porast števila potrjenih okužb je sicer tudi posledica okrepljenega testiranja. V Franciji na primer sedaj tedensko opravijo več kot milijon testiranj.

FOTO: Jeff Pachoud/AFP
FOTO: Jeff Pachoud/AFP


14.30 Nemška vlada poziva k uporabi aplikacije za slednje in obveščanje

Nemška vlada je pred prihajajočimi zimskimi meseci pozvala državljane, naj uporabljajo aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes, sto dni po zagonu aplikacije, ocenil, da aplikacija ni čudežno zdravilo, ampak pomaga. Doslej je okužbo v aplikaciji potrdilo skoraj 5000 uporabnikov, če je imel vsak od teh od deset do 20 kontaktov, je opozorilo pred morebitno nevarnostjo prejelo več tisoč ljudi, je predstavil številke, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po oceni vlade je aplikacija zelo uspešna. Za zdaj si jo je namestilo 18 milijonov uporabnikov.
Spahn je poudaril, da aplikacija dobro služi kot opora delu zdravstvenih služb. Pri tem je opozoril, da so še vedno najbolj uspešni ukrepi varnostna razdalja, higiena rok in nošenje maske. V Nemčiji so v zadnjem dnevu sicer potrdili 1769 okužb z novim koronavirusom in 13 smrti zaradi covida-19. Po podatkih pristojnega Inštituta Roberta Kocha so doslej potrdili 275.927 okužb, od tega je umrlo 9409 ljudi, okoli 245.400 pa jih je ozdravelo. Prejšnji teden so sicer dnevne ravni dosegle tudi aprilske številke, saj so večkrat potrdili po več kot 2000 novih okužb.

14.15 Johnson bi na ulice poklical vojsko

Britanski premier Boris Johnson je sprožil polemiko s svojim predlogom, da bi si med koronavirusno krizo pomagali z vojsko. Opozicija je predlog danes kritizirala, saj da ni jasno, kaj naj bi sploh bila njena vloga. Johnson je v torek v televizijskem nagovoru obljubil, da se bo držal zaostrenih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. »Na ulicah bo več policije, ki jo bo podpirala tudi vojska, če bo to potrebno,« je povedal premier. Obenem pa je napovedal še višje globe za kršitelje ukrepov.
Laburisti so danes v pismu kritizirali predlog. Po njihovem ni jasno, kakšne bi bile naloge vojske v takšnem primeru, pri vladi pa da niso niti pojasnili, kako bi krili stroške.

12.30 Porast okužb na Koroškem

Na Koroškem so v torek po podatkih Sledilnika za covid-19 potrdili kar 18 novih okužb z novim koronavirusom, skupno pa je v regiji 57 aktivnih primerov. Med drugim se število okuženih povečuje v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) v Črni na Koroškem. O spopadanju z razmerami so danes govorili tudi na seji sveta koroške regije. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v torek največ, to je osem okužb, potrjenih pri osebah s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, sledijo po tri nove okužbe v Dravogradu in Črni, dve okužbi sta bili potrjeni v Vuzenici, po ena pa v Mežici in Podvelki. Med socialno-varstvenimi zavodi na Koroškem se trenutno z okužbami spopadajo v dveh, in sicer v Koroškem domu starostnikov v Črnečah in v CUDV Črna na Koroškem. V Črnečah je bilo vseh zadnjih 15 odvzetih brisov negativnih. Trenutno stanje je tako sedem okuženih stanovalcev, od tega sta dve osebi v bolnišnici, štirje okuženi zaposleni pa so v bolniškem staležu, ki jim poteče v petek, je za STA sporočil direktor doma v Črnečah Srečko Mlačnik. Se pa okužbe širijo v CUDV Črna, kjer so razmere še toliko težje, saj je populacija tam posebna, je danes opozorila dr. Zdenka Koželj Rekanović. V CUDV Črna namreč skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Po navedbah zdravnice gre torej za popolnoma drugo strukturo oskrbovancev, ki potrebujejo tudi specifično oskrbo.

12.15 Sindikati pozivajo vlado, naj s petim protikoronskim zakonom počaka

Reprezentativne sindikalne centrale so vlado pozvale, naj na seji ta teden še ne sprejme predloga petega protikoronskega zakona, temveč nadaljuje usklajevanja s socialnimi partnerji oziroma iz zakona izvzame neusklajene predloge. O predlogu bo sicer danes popoldne na izredni seji razpravljal ESS, že zvečer pa naj bi o njem razpravljala tudi vlada. Sindikati ocenjujejo, da se je priprava zakonskih predlogov začela bistveno prepozno, zato so bila slabo pripravljena gradiva, resorji na vladni strani niso bili usklajeni, v prvotnih predlogih pa je bilo veliko sprememb in popravkov. Vlado so pozvali, da ta teden še ne sprejme predloga petega protikoronskega zakona in da nadaljuje usklajevanje s socialnimi partnerji oziroma da predloge zakonskih rešitev, o katerih se niso uskladili, izvzame iz zakonskega predloga ter zanje najde usklajene in za vse strani sprejemljive rešitve. Pojasnjujejo, da je obravnava v posebnem zakonu potrebna predvsem za npr. predlagan način reševanja problematike skrajševanja čakalnih vrst, ki so bile kritične tudi že pred izbruhom epidemije, pa tudi za nekatere druge rešitve, s katerimi so socialni partnerji po vsebini sicer soglašali, a pomenijo spremembe sistemskih ureditev, niso začasne in jih je zato treba urejati zunaj interventnega zakona.

11.40 Na dunajskih šolah testi z grgranjem

Na dunajskih šolah želijo zagotoviti čim bolj nemoten potek pouka, zato bodo prihodnji teden začeli enostavna testiranja na novi koronavirus z grgranjem. Testirali bodo učence, dijake in učitelje s sumom na okužbo. Rezultati testa bodo znani najkasneje v 24 urah, v nekaterih primerih še isti dan. Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter najkasneje v 24 urah sporočila rezultat. Če bo vzorec odvzet do 11. ure, bodo izvidi znani še isti dan, so danes sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani. Na terenu bodo sprva štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev. Enostaven test z grgranjem, ki traja minuto, bodo učenci ali učitelji opravljali na prostem ali v večjem zračnem šolskem prostoru. Predvidevajo, da bodo lahko opravili do 300 testov na dan.

11.20 Rekordno število okužb v Izraelu

Nekaj dni po ponovni uvedbi strogih omejitvenih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa iz Izraela poročajo o rekordnem številu okužb. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so v torek potrdili 6861 novih primerov. Prejšnji rekord je bil dosežen prejšnji teden, ko so v enem dnevu potrdili 5533 novih primerov. V Izraelu so v torek opravili 59.159 testov, kar pomeni, da je bilo 11,6 odstotka testov pozitivnih. Novi omejitveni ukrepi so v Izraelu začeli veljati v petek, dan pred judovskim novim letom. Številni Izraelci so kljub temu našli luknje v pravilih in praznik preživeli s sorodniki, drugi pa so praznovali s prijatelji ali sorodniki, ki živijo v bližini. Med zaprtjem, ki bo trajalo tri tedne, Izraelci ne smejo več kot kilometer stran od doma. Sicer obstajajo izjeme za pot v službo, nakupe osnovnih dobrin in športne dejavnosti. Zbiranje ljudi je omejeno na največ deset oseb v zaprtih prostorih in 20 oseb na prostem. Šole in vrtci so zaprti od četrtka. Zaprti so tudi hoteli, nakupovalna središča, zabaviščni centri, lepotilni saloni, športni objekti in bazeni. Vlada bo po pričakovanjih o dodatnih omejitvah odločala danes, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Izrael se je zaradi epidemije prvič zaprl sredi marca. Ukrepe so sprostili maja, zdaj pa se soočajo z drugim valom okužb.

Meka je letos samevala. FOTO: STR/AFP
Meka je letos samevala. FOTO: STR/AFP


11.05 Romanje v Meko bo spet mogoče

Savdske pristojne službe so v torek sporočile, da bo od 4. oktobra znova možno romanje v Meko, a v omejenem obsegu. Muslimani niso mogli na romanje od marca, ko so ga Savdijci prepovedali zaradi pandemije novega koronavirusa. Puščavska kraljevina je marca najprej prepovedala umrah, to je romanje v Meko kadarkoli v letu, nato pa še močno omejila hadž, ki poteka enkrat na leto. Kot so v torek sporočili s savdskega notranjega ministrstva, bo od 4. oktobra na romanje lahko odšlo 6000 državljanov in drugih prebivalcev kraljevine na dan. Obiskovalci iz tujine se bodo na umrah lahko odpravili od 1. novembra, ko bodo dnevno omejitev zvišali na 20.000 romarjev. Romanja umrah se vsako leto udeleži več milijonov muslimanov iz vsega sveta. Savdsko notranje ministrstvo je še dodalo, da bo romanje brez omejitev znova možno, ko ne bo več nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. Letošnji hadž, ki je potekal konec julija, je bil najmanjši v sodobni zgodovini. Udeležilo se ga je lahko le 10.000 muslimanov. Lani je v Meko prišlo 2,5 milijona romarjev.

10.40 V Sloveniji 136 novih okužb in ena smrtna žrtev

V zadnjih 24 urah je bilo v Sloveniji potrjenih 136 novih okužb, en človek je zaradi koronavirusa umrl, je na twitterju sporočila vlada. Izvedenih je bilo 2616 testov. 65 ljudi je v bolnišnični oskrbi, deset jih potrebuje intenzivno nego. Z današnjimi vred je bilo v Sloveniji potrjenih že 4693​ okužb, 143 ljudi je zaradi virusa umrlo. 



10.30 Na Hrvaškem 204 okužbe in dve smrti

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 204 nove okužbe s koronavirusom, dve osebi sta zaradi virusa umrli. Aktivnih okužb je na Hrvaškem trenutno 1268, 278 bolnikov pa potrebuje bolnišnično oskrbo, 27 jih je priključenih na respirator. Na Hrvaškem so uradno potrdili že 15.340 primerov okužbe, 257 oseb pa je zaradi koronavirusa umrlo, poroča portal index.hr

10.20 Poslabšanje stanja na Češkem

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 2394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje dnevno število okužb od izbruha epidemije v državi. Od 1. marca, ko so v državi potrdili prve primere okužbe, so doslej potrdili 53.158 okužb, poroča češka tiskovna agencija ČTK. Okoli polovica okuženih je že okrevala, zaradi covida-19 pa je umrlo 531 bolnikov. Na Češkem je trenutno 26.500 aktivnih okužb. Večina okuženih ima lažjo obliko bolezni, vendar se v bolnišnicah zdravi rekordnih 581 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je 115 v resnem stanju. To je prav tako največje število od izbruha epidemije. Češka se trenutno sooča z drugim valom epidemije in strmim naraščanjem novih okužb. Prejšnji četrtek so potrdili rekordnih 3130 novih primerov, kar je skoraj toliko kot v vsem mesecu marcu. Češki premier Andrej Babiš je v ponedeljek priznal, da je vlada naredila napako, ker je čez poletje odpravila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

8.20 V Indiji število okužb spet narašča

Po tem, ko je v začetku tedna število novih okužb v Indiji nekoliko upadlo, so danes ponovno zaznali znaten porast. V zadnjih 24 urah so namreč potrdili 83.347 novih okužb in več kot tisoč novih smrtnih žrtev koronavirusa. Indija že večji del zadnjega meseca zaznava najhitrejšo rast okužb na svetu. Doslej so jih potrdili že 5,6 milijona, kar po številu okužb Indijo uvršča na drugo mesto na svetu. Smrtnost je razmeroma nizka, doslej je umrlo nekaj več kot 90.000 ljudi. 

Testiranje je v ZDA splošno dostopno, a ukrepov za zjezitev pandemije na zvezni ravni tako rekoč ni. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Testiranje je v ZDA splošno dostopno, a ukrepov za zjezitev pandemije na zvezni ravni tako rekoč ni. FOTO: Brendan McDermid/Reuters


7.00 Število smrtnih žrtev v ZDA preseglo 200.000

Število uradno potrjenih smrtnih žrtev novega koronavirusa je v ZDA v torek zvečer preseglo številko 200.000 in še vedno strmo narašča. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je bilo število mrtvih včeraj zvečer 200.005. V zadnjem času vsak dan potrdijo v povprečju 770 smrti. Po ocenah Univerze v Washingtonu bo do konca leta najverjetneje zaradi koronavirusa umrlo že 400.000 ljudi. V državi je okuženih skoraj sedem milijonov ljudi. ZDA imajo mnogo višje število smrtnih žrtev kot katerakoli druga država na svetu. Sledi jim Brazilija s 137.000 smrtmi in Indija z 89.000. Po številu smrti na prebivalca so ZDA na šestem mestu; pred njimi so le Peru, Bolivija, Čile, Španija in Brazilija. Število smrtnih žrtev po svetu se približuje milijonu, kar pomeni, da kar petina vseh smrtnih žrtev novega koronavirusa prihaja iz ZDA. Predsednik ZDA Donald Trump je sicer dejal, da jim gre v ZDA dobro, saj borze rastejo.

Preberite še:

Komentarji: