Sto dni nove nanizanke

Prvi delovni dan je nov parlament pokazal izjemno delovno vnemo

Objavljeno
29. avgust 2019 19.24
Posodobljeno
29. avgust 2019 19.24
Nova vrhovna rada je začela delati po »stahanovsko«. Foto: Reuters
Danes se je prvič sestala vrhovna rada, v kateri ima več kot polovico poslancev stranka Sluga naroda Volodimirja Zelenskega, ki je v torek praznoval stoti dan na položaju predsednika države.

Tudi največji nasprotniki nekdanjega komika, ki je najprej prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah, potem pa je podoben uspeh na predčasnih parlamentarnih volitvah dosegla tudi njegova stranka, ki je dobila ime po televizijski nanizanki, v kateri je Zelenski zaslovel kot profesor, ki je po naključju postal predsednik države, bi 41-letnemu novorojenemu politiku težko očitali, da ni veliko naredil že v prvih treh mesecih predsednikovanja. Kakor je napovedal, še preden so ga izvolili za predsednika, je »zavzel« enodomni parlament, v katerem ima zdaj njegova stranka 254 od 450 sedežev. Potem je utrdil svojo »vertikalo oblasti« tudi po državi, saj je doslej zamenjal že 19 od 24 voditeljev regij, svoje ljudi pa postavlja tudi v varnostnih organih. Podobna usoda čaka dosedanje diplomatske predstavnike države.

Toda Ukrajina ni država, v kateri bi imel predsednik popolno oblast, zato se je začela prava »perestrojka« šele danes, ko so se prvič sestali novoizvoljeni predstavniki ljudstva. V stranki Sluga naroda, katere predstavniki bodo vodili 19 od 24 parlamentarnih odborov, so že vnaprej obljubili, da bo parlamentarno delo odslej »stahanovsko«, in napovedali kar 465 zakonskih sprememb. Da bi sprejeli nekatere, ki jih čaka drugo branje, večino pa je danes Zelenski kar po vrsti prvič vlagal v parlamentarno obravnavo, bodo potrebovali podporo 300 poslancev, saj bo treba spreminjati ustavo. Eden od novih zakonov bo določitev pravil, kako odstaviti predsednika države, z drugim bodo oklestili število poslancev, s tretjim si bodo predstavniki ljudstva odvzeli imuniteto pred zakonom, zaostrili bodo tudi boj proti korupciji in sivi ekonomiji.

image
V vrhovni radi ima več kot polovico poslancev stranka Sluga naroda Volodimirja Zelenskega. Foto: Gleb Garanich/Reuters

 

Novi parlament se bo zapisal v zgodovino


Novi »spiker« parlamenta je postal Dmitro Razumkov, ki je vodil predvolilni štab Zelenskega, zdaj pa je uradno na čelu vladajoče stranke. Poslanci so proti večeru potrdili tudi novega predsednika vlade, pravnika Oleksija Hončaruka, ki je bil doslej namestnik vodje predsednikovega kabineta, zadolžen za ekonomsko politiko. Ko je danes pozno popoldne nagovoril nove poslance, Zelenski ni varčeval z grožnjami. Pojasnil jim je, da se bodo vsekakor zapisali v zgodovino. »Vprašanje je le, kako,« je dodal. Ena možnost je po njegovem ta, da bodo učbeniki o njih pisali kot o parlamentu, v katerem se ne bodo več pretepali, hkrati pa naredili nekaj neverjetnega in izpolnili vse, česar njihovi predhodniki niso mogli narediti celih 28 let. »Ali pa, bog ne daj, se boste zapisali v zgodovino kot parlament, ki je obstajal le eno leto. To je vaša poskusna doba. Sam dobro vem, da ni nič groznega, če razpustiš vrhovno rado,« je povedal Zelenski.

Njegova stranka pripravlja tudi zakon, ki bo ostro kaznoval nedelo in dosedanje glasovalne goljufije poslancev, današnja predsednikova ostrost pa je bila upravičena. Doslej je za ukrajinske parlamentarne volitve veljalo, da so se začele šele, ko se je glasovanje že zdavnaj končalo, vplivni poslovneži pa so začeli »kupovati« tiste, ki se jim je uspelo prebiti v poslanske klopi.

Tako so se v medijih pojavile govorice, da Zelenski že nima več nadzora nad vsemi poslanci, ki so bili formalno izvoljeni na listi stranke Sluga naroda: kakih 30 naj bi jih že imel »v žepu« njegov nekdanji bogataški poslovni partner Ihor Holomojski, podobno število naj bi »priseglo zvestobo« oligarhu Rinatu Ahmetovu, ki »svojim« predstavnikom ljudstva menda ponuja več kot 50.000 dolarjev mesečnega »honorarja«. Takšno doslej ustaljeno prakso hoče Zelenski radikalno odpraviti, kazni pa napovedujejo tudi tistim, ki se bodo izogibali delu v parlamentu ali dopuščali, da v njihovem imenu glasujejo poslanski kolegi.

Mednarodni uspehi

V 100 dnevih vladanja je bil Zelenski tudi mednarodno zelo aktiven. Obiskal je Nemčijo, Francijo in Kanado, med obiskom Ankare pa je turški predsednik in veliki prijatelj ruskega voditelja Vladimirja Putina Recep Tayyip Erdoğan izjavil, da je Krim ukrajinski. Pred kratkim je obiskal Ukrajino še en Putinov prijatelj, izraelski premier Benjamin Netanjahu. Prvi voditelj judovske države, ki je po 20 letih priletel v Kijev, je gostitelju povedal, da je Izrael pripravljen vojaško sodelovati z Ukrajino. V soboto se bo Zelenski na Poljskem, kjer se bodo spomnili 80-letnice začetka druge svetovne vojne, srečal tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Novemu ukrajinskemu predsedniku se je uspelo doslej dvakrat po telefonu pogovoriti s Putinom, ki na koncu ni hotel več dvigovati slušalke njegovemu predhodniku Petru Porošenku. Eden od izkupičkov teh pogovorov se bo zgodil kmalu: Rusija in Ukrajina bosta izmenjali 70 »vojnih« ujetnikov.