Stoletni gozdovi v Dolomitih kot podrte paličice za mikado

Neurja so v Italiji od minulega konca tedna zahtevala najmanj 17 smrtnih žrtev, vremenske ujme državi ne privoščijo oddiha.
Fotografija: Posledice neurja v Dolomitih v okolici Belluna. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Posledice neurja v Dolomitih v okolici Belluna. FOTO: AFP

Uničeni gozdovi, plazovi, številni kraji, odrezani od sveta, ogromna gmotna škoda in najmanj 17 smrtnih žrtev. Takšna je tragična statistika posledic vremenskih razmer v Italiji, ki ji ujme ne privoščijo oddiha. Meteorologi javnosti tudi danes niso mogli sporočiti optimistične napovedi.

Tudi za danes napovedujejo padavine, ki bodo lahko lokalno zelo močne, najbolj ogrožene bodo regije Toskana, Lacij, Kampanja in Sicilija. Še vedno ostaja izjemno prizadeta regija Veneto.

Gozdovi v Dolomitih bodo potrebovali kar stoletje, da bodo izginile rane, ki jim jih je povzročilo neurje, piše Il Corriere della sera. V okolici Trenta, na Južnem Tirolskem in v Venetu sta veter in dež podrla nešteta drevesa, ocenjujejo kar okoli milijon kubikov lesa. Najnovejše fotografije eno največjih naravnih dragovenosti Italije prikazujejo kot postapokaliptično pokopališče dreves.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


V Venetu, ki je po besedah predsednika te regije Luce Zaie »na kolenih« in potrebuje nujne intervencije, ostajajo šole še vedno zaprte, danes poročajo o plazu v okolici Belluna, ki je prekril lokalno cesto in od sveta odrezal prebivalce številnih vasi. V regiji so desettisoči ostali brez elektrike, mnogi brez vode.

Il Corriere della sera je poročal še o poplavah v okolici Agrigenta, bojazni o poplavljanju rek Piave in Brenta, ponekod na severu države, denimo v regiji Val d'Aosta, je že zapadlo več kot pol metra snega. Tudi gladina reke Pad je zaradi deževja narasla za dva metra in pol.

Preberite še:

Komentarji: