Stracheja v past ujela študentka iz BiH

Menda je prejela od 6000 do 7000 evrov.

Objavljeno
28. maj 2019 13.30
Posodobljeno
28. maj 2019 14.04
Takole se je Heinz-Christian Strache ujel v past. FOTO: AFP
STA
STA
Domnevno rusko bogatašinjo, ki se je z nekdanjim avstrijskim podkanclerjem Heinz-Christianom Strachejem dogovarjala o korupciji, je po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung igrala študentka agronomije iz BiH. Za to je menda prejela od 6000 do 7000 evrov.V organizacijo pasti za Stracheja so bili po poročanju avstrijskih medijev vpleteni štirje ljudje. Poleg že znanega dunajskega odvetnika Ramina Mirfakhraija, ki je tudi priznal vpletenost v pripravo posnetka, še detektiv in dva strokovnjaka za varnostna vprašanja. Odvetnikov telesni stražar je menda vedel podrobnosti o Strachejevem zasebnem življenju, na podlagi česar so se lotili iskanja dekleta, ki bi nekdanjega vodjo avstrijskih svobodnjakov ujelo v past, pisanje Kronen Zeitunga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Našli so študentko agronomije iz BiH, ki govori več tujih jezikov, med drugim rusko. Pretvarjala se je, da je nečakinja ruskega oligarha, ki ji je Strache poleti 2017 na Ibizi v zameno za povečanje podpore ponujal pogodbe z vlado. Za to je menda prejela od 6000 do 7000 evrov.
 

Afera Ibiza povzročila hudo politično krizo


Kronen Zeitung poroča še, da je menda neko nemško združenje za pripravo posnetka plačalo 600.000 evrov. Nemški mediji navajajo, da je to domnevno Center za politično lepoto, ki pa zavrača vpletenost.

Poročanja avstrijskega časnika ni mogoče potrditi, navaja APA. Tudi Mirfakhraijev odvetnik Richard Soyer tega ni hotel komentirati. Državno tožilstvo na Dunaju je sicer konec prejšnjega tedna potrdilo, da je Strache vložil ovadbo proti trem osebam, ki naj bi sodelovale pri prevari, in da jo zdaj preučujejo. Tožilstvo tudi preverja, ali so bili z nastankom in objavo videoposnetka kršeni avstrijski zakoni.

Afera Ibiza je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler in predsednik Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno vlado. A ji je avstrijski parlament v ponedeljek že izglasoval nezaupnico. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen naj bi v tednu dni imenoval novo prehodno vlado.