Strastni separatist gre na sodišče

Alex Salmond se v boju proti obtožbam o spolnem nadlegovanju poslužuje dvomljivih sredstev.
Fotografija: 63-letni politik za mnoge še vedno predstavlja poosebitev škotskega separatizma. FOTO: Leon NEAL / AFP
Odpri galerijo
63-letni politik za mnoge še vedno predstavlja poosebitev škotskega separatizma. FOTO: Leon NEAL / AFP

Za nekdanjim škotskim prvim ministrom Alexom Salmondom je težak teden. Njegova politična kariera in ugled sta se znašla pod velikim vprašajem, potem ko sta ga dve nekdanji sodelavki obtožili spolnega nadlegovanja. Vodstvo škotske vlade se je odločilo, da uvede notranjo preiskavo proti nekdanjemu prvemu ministru, kljub nevarnosti, da bi ta lahko povzročila razkol v vrstah vladajoče Škotske narodne stranke (SNP). Strastni separatist se namreč ne misli vdati zlahka. 

Salmond, ki vztraja pri svoji nedolžnosti, je v sredo začasno izstopil iz SNP in na presenečenje mnogih vložil zahtevo za sodno revizijo vladne odločitve o preiskavi, za katero pravi, da je »izjemno nepravična«. Še večje ogorčenje je povzročila njegova odločitev, da bo svoj sodni boj financiral s pomočjo sredstev, ki jih bo zbral prek spleta. Do včeraj je na eni od platform za množično financiranje zbral že skoraj 100.000 funtov. Podatki, da so bili med njegovimi 4000 donatorji tudi poslanci SNP, so sprožili ugibanja o tem, kako bo preiskava in njeno sodno izpodbijanje vplivalo na razmere v vladajoči stranki, predvsem pa na njene načrte, da v senci priprav na brexit znova obudi idejo o odcepitvi Škotske od Združenega kraljestva.
 

Enaka pravila za vse


Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, ki je Salmonda na položaju nasledila leta 2014, potem ko je ta izgubil referendum o škotski neodvisnosti, je vztrajala, da bo vlada kljub nasprotovanju njenega prijatelja in političnega mentorja preiskala obtožbe. V pogovoru za BBC je povedala, da mora biti preiskava »pravična do vseh«, stranka pa mora z njo pokazati zavezanost ideji, da morajo za vplivne ljudi veljati enaka pravila kot za vse ostale. »Karkoli kdo od nas stori v kontekstu tega primera, nujno moramo poskrbeti, da naša dejanja ne bodo odvrnila žensk, da spregovorijo [o morebitnih zločinih] v prihodnosti,« je še povedala Nicola Sturgeon.

Obtožbe proti 63-letnemu politiku, ki za mnoge še vedno predstavlja poosebitev škotskega separatizma, po poročanju britanskih medijev segajo v leto 2013, v čas, ko je vodil škotsko vlado.

Medtem ko so visoki predstavniki SNP zavrnili ugibanja o nastanku razkola v stranki, opozicija ni zamudila priložnosti, da ne bi opozorila na absurdnost položaja, v katerem so se znašli škotski nacionalisti. »Škotska se sooča z neverjetno in edinstveno situacijo, v kateri najbolj znani nekdanji prvi minister člane SNP prosi za denar, zato da bi tožil vlado, ki jo je nekoč vodil,« so v odzivu poudarili predstavniki škotskih konservativcev.

Preberite še:

Komentarji: