Strelec v Colorado Springsu uradno obtožen zločinov iz sovraštva

Nedavna sprememba zakonodaje Kolorada omogoča, da se storilce obtoži kaznivih dejanj iz sovraštva, tudi če so le delno motivirani s predsodki.
Fotografija: Anderson Lee Aldrich na sodišču. FOTO: Jane Rosenberg/Reuters
Odpri galerijo
Anderson Lee Aldrich na sodišču. FOTO: Jane Rosenberg/Reuters

Državno tožilstvo v ameriški zvezni državi Kolorado je v torek 22-letnega Andersona Leeja Aldricha uradno obtožilo 305 kaznivih dejanj, od tega 48 zločinov iz sovraštva, ker je 19. novembra v napadu na klub LGBTQ v Colorado Springsu ubil pet ter ranil 17 ljudi. Če bo obsojen, mu grozi dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Tožilstvo je Aldricha obtožilo 48 zločinov iz sovraštva, po enega za vsakega človeka, ki je bil v času streljanja v klubu Q.

image_alt
LGBTQI + vprašanje o vprašanju

Okrožni tožilec Michael Allen je novinarjem dejal, da število kaznivih dejanj, ki jih je obtožen, kaže, da oblasti napad jemljejo resno. Dejal je še, da se mu zdi pomembno pokazati skupnosti, da ne bodo prenašali kaznivih dejanj, katerih motiv so predsodki.

Povedal je, da nedavna sprememba zakonodaje Kolorada omogoča, da se storilce obtoži kaznivih dejanj iz sovraštva, tudi če so le delno motivirani s predsodki. Če ne bi bilo te spremembe, ga v tem primeru verjetno ne bi mogli obtožiti, je dejal.

Aldrich je bil v torek navzoč na sodišču. Bil je vklenjen v lisice in ni dajal izjav. Otekline ter modrice po obrazu, ki jih je utrpel med napadom, so že skoraj izginile. Pretepel ga je gost kluba, vojaški veteran, ki je s tem preprečil še hujši pokol.

Aldrich se spolno ne opredeljuje. Strokovnjaki pravijo, da je lahko tudi nekdo, ki se spolno ne opredeljuje, obtožen kaznivega dejanja iz sovraštva zaradi napadov na kolege iz skupnosti LGBTQ, saj so zakoni o kaznivih dejanjih iz sovraštva osredotočeni na žrtve in ne na storilca.

Vendar je postopek za kaznivo dejanje iz sovraštva težko pripeljati do obsodbe, saj morajo tožilci dokazati, kaj je obtoženca motiviralo. To je višji standard, kot se običajno zahteva na sodišču. Za obsodbo zaradi umora tega dokaznega bremena ni.

Tragedija v klubu Q kaže, da so besede pomembne, je v izjavi po torkovem zaslišanju dejal solastnik kluba Q Matthew Haynes. Še naprej bomo opozarjali na tiste, ki širijo odvratno retoriko in spodbujajo nasilje nad skupnostjo LGBTQ, je dejal.

Preberite še:

Komentarji: