Najmanj 49 mrtvih v dveh mošejah, 48 ranjenih

Na Novi Zelandiji so po streljanju v dveh mošejah aretirali štiri osebe. »To je eden najbolj črnih dni v naši zgodovini,« se je na dogajanje odzvala predsednica vlade.
Fotografija: Policisti so aretirali tri moške in žensko, pri aretaciji so pomagali nekateri pogumni očividci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Policisti so aretirali tri moške in žensko, pri aretaciji so pomagali nekateri pogumni očividci. FOTO: Reuters

Z Nove Zelandije poročajo o več smrtnih žrtvah. Streli so odjeknili v dveh mošejah v mestu Christchurch. Po poročanju lokalnih medijev in pristojnih služb je mrtvih najmanj 49 ljudi, ranjenih pa je 48 ljudi. 



Policisti so aretirali tri moške in žensko, pri aretaciji so pomagali nekateri pogumni očividci. Ni jasno, koliko napadalcev je bilo, vsaj eden pa je avstralski državljan, ki je napisal 74 strani dolg manifest, v katerem je napovedal svoja dejanja, iz zapisanega pa je jasno vidna protipriseljenska ideologija.

Načrtovalec napada je 28-letni Avstralec Brenton Tarrant, ki je zgolj zaradi streljanja prispel na Novo Zelandijo. Zatrdil je, da ni član nobene teroristične organizacije in da ni nihče drug naročil tega napada.



V manifestu je zapisal, da je belopolt Avstralec, ki je imel preprosto otroštvo. »Izobraževanje me ni preveč zanimalo in komaj sem izdeloval razrede,« je zapisal med drugim. »Nikoli nisem šel na univerzo, saj me ni zanimalo nič, kar so tam ponujali.«  

Manifest je na facebooku objavil nekaj ur pred napadom in zapisal, da je navdih našel v norveškem množičnem morilcu Andersu Breiviku, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi. Sprva je Tarrant načrtoval napad na mošejo Dunedin, a si je nato premislil.



Največ mrtvih je bilo v mošeji Al Noor, napad pa se je zgodil ob 13.45 po lokalnem času. Priče pravijo, da so videle moškega, oblečenega v črno, nato pa so slišali zgolj še streljanje in kričanje. Eden od napadalcev je nato stekel ven in odvrgel avtomatsko orožje. Drugo streljanje je bilo v mošeji Linwood.



Avstralski napadalec je med strelskim pohodom posnel tudi 17-minutni film, toda svetovni portali z videoposnetki so zatrdili, da bodo vse posnetke napada sproti odstranjevali. Novozelandska vlada je pozvala vse medije, naj posnetek odstranijo in naj ga gledalcem in bralcem nikakor ne prikazujejo. V posnetku je sicer slišati četniško pesem Od Bihaća do Petrovca sela, čeprav je napadalec v manifestu zapisal, da ima škotske, irske in angleške korenine. Na orožju je imel tudi zapisanih več imen, od nekdanjih vojakov, politikov, vitezov … Predvsem tistih, ki so se nekoč borili proti turškim vpadom.





Pristojne službe so vsem mošejam v mestu svetovale, naj do nadaljnjega zaprejo svoja vrata. Prav tako so zaprte vse šole. Predsednica novozelandske vlade Jacinda Ardern je dejala, da okoliščine streljanja še niso pojasnjene. »Bo pa to eden najbolj črnih dni v naši zgodovini,« je dodala.

Oglasil se je tudi avstralski premier Scott Morrison in potrdil, da je bil glavni napadalec avstralski državljan. »To je bil ekstremistični, desničarski in teroristični napad,« je rekel pretreseno.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Novo Zelandijo so izbrali za napad, da dokažejo, kako noben kraj na svetu ni varen pred »množično migracijo«. Strelski napadi na Novi Zelandiji so sicer redek pojav. Doslej je bilo najbolj krvavo leta 1990 v majhnem mestu Aramoana, ko je strelec David Gray ubil trinajst ljudi.

Med pretresenimi ljudmi je tudi Sonny Bill Williams, novozelandski profesionalni ragbi igralec in boksar, sicer nacionalni heroj, ker je zavrnil nepredstavljivih (za ragbi) pet milijonov dolarjev plače, da bi ostal v svojem francoskem klubu. Potem ko je pred leti v Toulonu spoznal tunizijsko družino, ki s petimi otroki živi v enosobnem stanovanju, je prestopil v islam.



Napad je pripravil avstralski državljan, priče so pretresene. FOTO: Reuters
Napad je pripravil avstralski državljan, priče so pretresene. FOTO: Reuters


Strelski napad je pretresel Novo Zelandijo. FOTO: Stringer/Reuters
Strelski napad je pretresel Novo Zelandijo. FOTO: Stringer/Reuters


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Tudi predsednica vlade Jacinda Ardern je bila ob nagovoru državljanom vidno pretresena. FOTO: Reuters
Tudi predsednica vlade Jacinda Ardern je bila ob nagovoru državljanom vidno pretresena. FOTO: Reuters

Komentarji: