Sudanska kriza se zaostruje, že vsaj 30 mrtvih

Med protestniki našteli tudi več sto ranjenih. Razpravljal bo varnostni svet Združenih narodov.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Potem ko je sudanska vojska v ponedeljek s strelnim orožjem pregnala protestnike, so našteli že vsaj 30 mrtvih in več sto ranjenih. O krizi v Sudanu bo tako razpravljal varnostni svet Združenih narodov, poročajo tuje agencije.

Protestniki že več tednov zahtevajo prenos oblasti z vojske na civilno vlado. Tako so tudi v ponedeljek izvedli sedeč protest pred sedežem generalštaba sudanske vojske, na kar so vojaki nanje streljali s pravimi naboji.



FOTO: AFP
FOTO: AFP


Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost zaradi poročila o uporabi sile nad civilisti ter pozval k neodvisni preiskavi.

Sudanska vojska je medtem sporočila, da je odstopila od vseh predhodnih dogovorov z opozicijo in pozvala k razpisu volitev v najkasneje devetih mesecih. Vodja hunte, general Abdel Fatah al Burhan je napovedal, da bodo volitve potekale pod »regionalnim in mednarodnim nadzorom«.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Dogovor o vzpostavitvi novega telesa, ki naj bi vodil Sudan tri leta, je sicer najtrši oreh v pogajanjih o vzpostavitvi civilnih oblasti po odstavitvi dolgoletnega avtokratskega voditelja Omarja al Baširja.

Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, je aprila strmoglavila sudanska vojska. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se še kar nadaljujejo. Vse od udara sta si vojska in opozicija prizadevali za sestavo prehodne vlade.

Več iz te teme:

Komentarji: