Suho vreme v Skandinaviji povzročilo številne požare

Na jugu Norveške je izbruhnil gozdni požar, s katerim se gasilci še vedno borijo. Zaradi močnega vetra bi se lahko še razširil.

Objavljeno
24. april 2019 16.10
Posodobljeno
24. april 2019 16.13
V bližini mesta Sokndal na jugu Norveške je izbruhnil gozdni požar, ki ga gasilcem še ni uspelo obvladati. FOTO: Reuters
Ma. F.
Ma. F.
Skandinavske države je prizadelo neobičajno suho vreme, kar je povzročilo številne požare, zaradi katerih so morali evakuirati več sto ljudi. Včeraj je požar izbruhnil v bližini mesta Sokndal na jugu Norveške, gasilcem pa ga še ni uspelo ukrotiti. Zaradi močnega vetra bi se požar lahko celo razširil, piše BBC. Evakuiranih je bilo že 148 domov.

Požari v mesecu aprilu na Norveškem niso običajni.

»Število požarov v Evropi je za ta čas v letu daleč nad povprečjem,« so za BBC pojasnili v Evropskem informacijskem sistemu za gozdne požare (Effis). »Letošnja sezona je drastično slabša kot v zadnjem desetletju,« pravijo in dodajajo, da je vzrok v zelo suhi zimi, ki je močno povečala požarno ogroženost, dolgoročna napoved pa ne obeta izboljšanja.

Gozdni požari so zaradi visokih temperatur v tem mesecu izbruhnili v več predelih severne Evrope. Na območju Nemčije so se gasilci s požari borili v času velikonočnih praznikov, z ognjenimi zublji pa so se v tem mesecu borili tudi na Švedskem in Veliki Britaniji.
 

NASA: 18 od 19 najbolj vročih let zabeleženih po letu 2001


Februarja so znanstveniki zatrdili, da so ljudje odgovorni za 99,9999 odstotka globalnega segrevanja. Človeštvo bi moralo zmanjšati porabo fosilnih goriv in močno povečati ogljično nevtralne energijske vire, s čimer bi omejili naraščanje temperature zaradi sproščanja toplogrednih plinov za 1,5 stopinje Celzija.

Osemnajst od devetnajst let z najvišjimi temperaturami je bilo zabeleženih po letu 2001, z izjemo leta 1998, je na svoji strani zapisala agencija NASA. Leto 2016 je bilo najbolj toplo.

image
Temperature v obdobju od 1880 do 2017. Vir: NASA


Če želimo zmanjšati število ekstremnih vremenskih pojavov, kot so požari, poplave, visoke temperature, tropski cikloni in dvig morske gladine, moramo v naslednjih 20 letih doseči bistveni premik v delovanju.