Sumljive ukrajinske naveze Trumpove Bele hiše

Skrivnostna obljuba tujemu voditelju: Posebni preiskovalec Horowitz na sledi Trumpovim nasprotnikom v FBI
Fotografija: Za zdaj vodilni demokratski izzivalec Donalda Trumpa Joe Biden. FOTO: Mark Makela/Reuters
Odpri galerijo
Za zdaj vodilni demokratski izzivalec Donalda Trumpa Joe Biden. FOTO: Mark Makela/Reuters

Washington – Kar sem naredil, sem naredil na svojo roko, je zagotovil osebni odvetnik republikanskega ameriškega predsednika Rudy Giuliani. Politični nasprotniki Donalda Trumpa v izpraševanju ukrajinskih sogovornikov o delovanju sina demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna v tej državi vidijo zlorabo oblasti in upajo, da bodo tam, kjer je bil doslej le dim, končno našli tudi ogenj.

Pod demokratskim drobnogledom ni le nekdanji newyorški župan, zdaj osebni odvetnik republikanskega predsednika, »trpinčenje«, kot je napade političnih nasprotnikov označil Trump, se vse bolj osredotoča na predsednikov skrivnostni telefonski pogovor s tujim voditeljem. Po pisanju Washington Posta gre za pogovor 25. julija z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, med katerim je domnevna – in še neznana – Trumpova obljuba Zelenskemu tako vznemirila žvižgača iz ameriške obveščevalne skupnosti, da je o tem poročal nadzornemu organu. Tako direktor ameriških obveščevalnih dejavnosti Joseph Maguire kot vodilni v pravosodnem ministrstvu so odločili, da teh informacij ne bodo delili s kongresom.
Ameriški predsednik Donald Trump-. FOTO:Joshua Roberts/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump-. FOTO:Joshua Roberts/Reuters


Šlo naj bi za poizvedovanje republikanskega prvaka o delovanju sina demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna v Ukrajini. Hunter Biden je po letu 2014 delal za ukrajinsko energetsko družbo Burisma Holding in prenehal šele po očetovi naznanitvi predsedniške kandidature. Ni znano, kaj naj bi Kijevu v zameno za informacije o tem obljubil Trump, demokratski politiki predstavniškega doma, ki si tudi sicer prizadevajo za razrešitev osovraženega predsednika, pa so že zagnali vik in krik. Da bi se zakonodajna veja ameriške oblasti dokopala do informacij, ki jim jih odreka izvršilna, je demokratski predsednik odbora za obveščevalne službe Adam Schiff napovedal tožbe.

Ruski déjà vu


Nova afera spominja na domneve o ruski pomoči sedanjemu predsedniku med predvolilno kampanjo leta 2016, po kateri so se še lep čas kresala mnenja o domnevnem spornem obnašanju republikanskega voditelja v Moskvi. Tako imenovanega Steelovega dosjeja in drugih pikantnih obtožb na koncu posebni preiskovalec Robert Mueller ni mogel potrditi, res pa nekdanji direktor FBI predsednika ni hotel oprati krivde.

Republikanska Bela hiša je kongresne demokrate tudi tokrat obtožila lova na čarovnice, Trump pa je z zlobnimi opazkami na račun »malega« Schiffa, »levih radikalcev« iz demokratske stranke ter »lažnih medijev« le še prilil olja na ogenj strankarskih prepirov v ZDA. A v Beli hiši so tudi spomnili, da je New York Times priznal nove lažne obtožbe na račun sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha, odvetnik ­Giuliani pa je branil Trumpovo izpraševanje ukrajinskih oblasti: če je novoizvoljenemu predsedniku skorumpirane države povedal, naj preiskuje korupcijo, je po njegovem samo opravljal svoje delo. »Če bi to naredil že Obama, družina Biden ne bi molzla Ukrajine za milijone in Kitajske za milijarde, vse to pa prikrivajo skorumpirani mediji.«
Te dni je bil spet na tapeti tudi vtrhovni sodnik Brett Kavanaugh iFOTO:Joshua Roberts/Reuters
Te dni je bil spet na tapeti tudi vtrhovni sodnik Brett Kavanaugh iFOTO:Joshua Roberts/Reuters


Številni konservativci v zadnjih demokratskih obtožbah vidijo akcijo iz obupa zapriseženih Trumpovih nasprotnikov za odstavitev zakonito izvoljenega predsednika – ter dimno zaveso zaradi lastnega dvomljivega obnašanja med zadnjo predvolilno kampanjo. Posebni preiskovalec pravosodnega ministrstva Michael­ Horowitz je ta teden v kongresu govoril o domnevnih velikih nepravilnostih nekdanjih voditeljev zveznega preiskovalnega urada FBI proti članom Trumpove kampanje.

Komentarji: