Svet Evrope: kosovski premier Thaqi je mafijski šef

V poročilu Sveta Evrope o organiziranem kriminalu so kosovskega premiera Hašima Thaqija označili za vodjo albanske mafijske združbe, ki se ukvarja s tihotapljenjem orožja, drog in človeških organov v vzhodni Evropi. Uradna Priština je navedbe v poročilu že zanikala.

Objavljeno
15. december 2010 17.38
Mojca Boštele, delo.si
Mojca Boštele, delo.si
Priština – Svet Evrope je informacije zbrane v poročilu, ki so ga pripravljali dve leti, pridobil od ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI in drugih obveščevalnih virov. Dosedanji kosovski premier Hašim Thaqi je domnevno v zadnjih desetih letih prevzel nadzor nad trgovanjem s prepovedanimi drogami. »V zbranih zaupnih dokumentih različnih agencij, ki preganjanjo trgovanje s prepovedanimi drogami, vsaj pet držav omenja Hašima Thaqija in druge člane skupine Drenica, ki so z nasiljem prevzeli nadzor nad trgovanjem s heroinom in drugimi narkotiki,« navaja poročilo. S kosovskim premierom tesno povezani sodelavci so poleg tega še osumljeni, da so preko meje v Albanijo – po vojni na tem območju leta 1999 – tihotapili Srbe, jih nato umorili, njihove organe pa prodali na črnem trgu. Ujetnike so domnevno zadrževali na šestih lokacijah v Albaniji, nekaj pa so jih odpeljali v začasni zapor na severu Tirane.

Poročilo, ki ga je predčasno prejel britanski časnik Guardian, bo v četrtek v Parizu evropskim diplomatom članic Sveta Evrope natančneje predstavil švicarski senator Dick Marty, ki je sodeloval pri preiskavi. Marty trdi, da se Thaqi, ki je po nedeljskih parlamentarnih volitvah že razglasil zmago, ne da bi bili rezultati uradno potrjeni, ukvarja z organiziranim kriminalom vse od takrat, ko je prevzel nadzor v Osvobodilni vojski Kosova (OVK). V 90. letih prejšnjega stoletja se je mednarodna skupnost posvetila le napadu srbske vojske na kosovske Albance, ki so ga izvedli pod predsedovanjem takratnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, medtem pa je vojne zločine OVK spregledala, piše v poročilu. Thaqi in njegova skupina sta domnevno v tem času »ubijala, nezakonito pridrževala, pretepala in zasliševala«. Poročilo še navaja, da so člani OVK še vedno zelo vplivni v vladi, uživajo pa tudi podporo zahodnih držav, ki želijo zagotoviti stabilnost Kosova.

Marty je preiskavo sprožil, potem ko je nekdanja glavna haška tožila Carla Del Ponte dejala, da so ji preprečili preiskavo visokih članov OVK. Predvidevala je namreč, da so preko meje v Albanijo tihotapili ljudi, kjer so jim nato odstranili organe. »Temeljna pravica prebivalcev Kosova je izvedeti resnico, popolno resnico, prav tako pa je ta pomembna za spravo med skupnostmi v državi in njeno prihodnost,« je poročilo zaključil Marty.

Kosovska vlada je obtožbe že zavrnila in pojasnila, da je poročilo »zaničevanja vredno delo ljudi, ki so brez kakršne koli moralne verodostojnosti«. »Ta domnevna dejanja so večkrat preiskovali domači in mednarodni pravni strokovnjaki in vsakič sklenili, da so neutemeljena, njihov namen pa je škodovati ogledu Kosova in Osvobodilne vojske Kosova. Jasno je, da nekdo želi ovirati predsednika vlade Hašima Thaqija, potem ko so mu kosovski volivci zaupali vodenje in nadaljnji razvoj naše države.«

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjörn Jagland pa je danes povedal, da so obtožbe v poročilu prehude, da bi jih lahko spregledali. Vse pristojne organe, tudi mednarodne, je pozval, naj naredijo vse, da bo resnica prišla na plan.

»Nobenega namena se nimam srečati s to osebo [Thaqijem]. Ne vem, kakšna prihodnost jo čaka, če upoštevamo poročilo Sveta Evrope,« je dejal srbski zunanji minister Vuk Jeremić po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Tudi Lavrov je dejal, da je Rusija »zelo zaskrbljena« nad poročilom Sveta Evrope in zahteva takojšno javno razpravo.

Odzvala se je tudi Evropska unija; njeni predstavniki so sporočili, da so pripravljeni temeljito preiskati obtožbe proti Thaqiju. »Vsa namigovanja o vojnih zločinih in organiziranemu kriminalu jemljemo zelo resno. Videli smo poročilo. Če ima Marty kakršne koli neposredne dokaze, ga vabimo, naj jih predloži pristojnim organom," je v imenu Visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton dejala njena tiskovna predstavica Maja Kocijančič.