Sveti sedež v primežu kriminalistične preiskave

Spodletela investicija v luksuzni londonski stanovanjski kompleks odpira nova vprašanja o transparentnosti vatikanskih financ. 
Fotografija: Papež Frančišek med svojo redno tedensko avdienco v Vatikanu. FOTO: Reuters/Remo Casilli 
Odpri galerijo
Papež Frančišek med svojo redno tedensko avdienco v Vatikanu. FOTO: Reuters/Remo Casilli 

Za težave, ki jih je povzročil brexit na britanskem nepremičninskem trgu, na katerem so cene stanovanj v zadnjih letih padle tudi za več kot deset odstotkov, niso bili imuni niti v Vatikanu, kjer je spodletela investicija v kompleks luksuznih stanovanj v londonskem okraju Chelsea spodbudila notranjo kriminalistično preiskavo, kakršne na Svetem sedežu ne pomnijo.

Vatikanska policija je po poročanju Financial Timesa ta mesec preiskala vatikanski sekretariat, osrednje administrativno telo, in zasegla več finančnih dokumentov, na podlagi katerih bo poskusila odkriti, ali se je pri naložbi, ki jo je v imenu Rimskokatoliške cerkve leta 2014 izvedel in pozneje uprav­ljal nekdanji italijanski bankir ­Raffaele Mincione, zgodila netrans­parentna poraba denarja ­oziroma kaznivo dejanje.

Centralizacija vatikanskih financ in izboljšanje njihove preglednosti je eden od ključnih ciljev Frančiškovega pontifikata. FOTO: Reuters/Remo Casilli 
Centralizacija vatikanskih financ in izboljšanje njihove preglednosti je eden od ključnih ciljev Frančiškovega pontifikata. FOTO: Reuters/Remo Casilli 

 

Kardinal pod drobnogledom


Pod drobnogledom preiskovalcev so se znašli tako Mincione, ki je po poročanju časnika z naložbo zaslužil 138 milijonov funtov, kot sedanji in pretekli uslužbenci sekretariata, med njimi tudi kardinal Giovanni Angelo Becciu, ki je odobril naložbo. Preiskava o transparentnosti kompleksnega posla po mnenju poznavalcev kaže na velikost izziva, s katerim se sooča papež Frančišek pri uresničevanju enega od ključnih ciljev svojega pontifikata: centralizacije vatikanskih financ in izboljšanja njihove preglednosti. 

Preberite še:

Komentarji: