Svobodnjaki nasprotujejo gradnji džamije v Celovcu

Položili so temeljni kamen za islamski verski objekt. Valentin Inzko je postal finančni boter bodoče džamije.
Fotografija: Podoben islamski verski in kulturni center, kakor je v Ljubljani, nameravajo zgraditi tudi v Celovcu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Podoben islamski verski in kulturni center, kakor je v Ljubljani, nameravajo zgraditi tudi v Celovcu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Celovec – Avstrijski svobodnjaki (FPO) zahtevajo od celovške županje Marie Luise Mathiaschitz, da nemudoma zaustavi gradnjo džamije z imenom Srebrnica, ki spada v sklop Islamskega kulturnega centra Gazi Husrev-beg.

Vodja skrajnih desničarjev na Avstrijskem Koroškem Gernot Darmann pravi, da je pri izvedbi takšnih projektov, kakor je gradnja velike džamije v delu mestu Sankt Peter, treba pristopiti s posebnim občutkom, transparentnostjo in predvsem s temeljitim informiranjem javnosti. 


 

Džamija kot simbol medverske strpnosti


Imam Islamske skupnosti Bošnjakov v Avstriji Hasudin ef. Atanović se pretirano ne ozira na Darmannove pomisleke. »Avstrija je pravna država, ki ima svoje zakone in katere spoštujemo. Na tej podlagi je registrirana tudi naša Islamska skupnost Bošnjakov v Avstriji s ciljem, da bo svojim članom stala ob strani pri izvrševanju verskih predpisov.



Zaradi potreb naših članov po veroizpovedi smo v soboto slovesno postavili temeljni kamen za gradnjo džamije. Mi v Avstriji dobro sodelujemo z drugimi verskimi skupnostmi in cerkvami, kar dokazuje navzočnost visokih cerkvenih predstavnikov na nedavni slovesnosti v Celovcu, ki sta se je udeležila tudi katoliški škof Werner Freistetter in predstavnik Evangeličanske cerkve Manfred Sauer. Džamija bo pripomogla k medverski strpnosti in strpnosti v družbi nasploh,« je za sarajevsko Oslobodjenje povedal Atanović.
 

Lokalnih politikov niso vabili


V tem delu sveta in v tem času se nekaj ne more prepovedati iz političnih razlogov. Mi delamo skladno s predpisi, ki se jih držimo in jih spoštujemo,« je odziv stranke FPO za tiskovno agencijo Al Jazeera komentiral imam Islamskega kulturnega centra Gazi Husrev-beg v Celovcu Omer ef. Bušatlić in dodal, da so ves čas upali, da se politika ne bo ukvarjala z njihovo skupnostjo, zaradi česar k polaganju temeljnega kamna niso bili vabljeni koroški lokalni politiki. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo


Islamski center bo skupaj z džamijo meril 5000 kvadratnih metrov in bo zgrajen v bližini mestnega centra. Del denarja za gradnjo džamije Srebrnica je doniral tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Valentin Inzko, rojen v Celovcu.

»Od danes sem ponosni boter te džamije,« je rekel Inzko na slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna. V Celovcu z bližnjo okolico sicer živi več kakor 3000 Bošnjakov.

Komentarji: