Sweet Home Alabama …*

Abortus v ZDA: V zveznih državah razmišljajo o možnosti, da bo ustavno sodišče razveljavilo ključno odločitev
Fotografija: ▲V Alabami bo najbrž kmalu začel veljati najbolj restriktiven zakon proti abortusu v Združenih državah. Mater ne bodo kazensko preganjali, zdravniku, ki bo zgolj poskusil narediti abortus, bo grozilo do 10 let zapora, tistemu, ki ga bo izvedel, pa tudi 99 let.
Odpri galerijo
▲V Alabami bo najbrž kmalu začel veljati najbolj restriktiven zakon proti abortusu v Združenih državah. Mater ne bodo kazensko preganjali, zdravniku, ki bo zgolj poskusil narediti abortus, bo grozilo do 10 let zapora, tistemu, ki ga bo izvedel, pa tudi 99 let.

V Alabami bo najbrž kmalu začel veljati­ najbolj restriktiven zakon proti abortusu v Združenih državah. Prekinitev nosečnosti od spočetja bo prepovedana tudi v primeru posilstva ali incesta, izjema bo resna ogroženost materinega življenja.
Boris Čibej
Zakon, ki je vzbudil veliko zanimanja doma in v tujini, so že sprejeli poslanci obeh domov parlamenta te jugovzhodne zvezne države, njegovo uveljavitev pa bi lahko z vetom preprečila le republikanska guvernerka Alabame Kay Ivey, ki je znana nasprotnica abortusa. Poslej se bo novo življenje v Alabami začelo takoj po zaploditvi, tisti, ki ga bo končal, pa bo zagrešil zločin najhujše kategorije. Mater ne bodo kazensko preganjali, pač pa bo zdravniku, ki bo zgolj poskusil narediti abortus, grozilo do 10 let zapora, njegov kolega, ki ga bo izvedel, pa lahko sedi za rešetkami tudi dolgih 99 let. Odzivi na zakon, ki dopušča izjemo le, če je materino življenje ogroženo, ne pa tudi, če je bil otrok spočet med posilstvom ali incestom, so bili predvideni. »Naš zakon določa, da je tudi otrok v maternici človek,« je bila navdušena predlagateljica zakona, republikanska poslanka Terri Collins. Demokrat Bobby Singleton, ki sedi v lokalnem senatu, je izjavil, da zakon dela iz zdravnikov zločince in daje moškim pravico, da narekujejo ženskam, kaj naj počnejo s svojim telesom.
Ni nujno, da bo zakon zares obveljal, če ga bo podpisala tudi guvernerka. Nasprotniki so zatrdili, da je v nasprotju z ustavo, in napovedali sodne pravde, ki se lahko nadaljujejo do ustavnega sodišča. Prav to si želijo zagovorniki zakona. Na »vrhovnem sodišču«, kakor v ZDA pravijo najvišji sodni instanci, so v zadnjem času bile kadrovske spremembe, konservativci pa se nadejajo, da ima zdaj zaradi manj svetovnonazorsko uravnotežene sestave ustavnega sodišča več možnosti, da ta instanca spremeni nekatere temeljne odločitve predhodnikov. Ena od teh je vsekakor razsodba v primeru Roe proti Wadu iz leta 1973, ko je ustavno sodišče razsodilo, da je prekinitev nosečnosti ustavna pravica vsake ženske.

Priprave na »revolucijo« ustavnega sodišča

Alabama ni prva ameriška zvezna država, ki je zaostrila zakonodajo o abortusu. Letos so to naredili v 30 državah. Pred kratkim je bil odmeven primer v Georgii, kjer so se pridružili več kot ducatu zveznih držav, v katerih so že sprejeli ali še sprejemajo zakonodajo, ki prepoveduje abortus takoj, ko je slišati, da plodu bije srce. To je približno po šestih tednih po zanositvi, ko se mati običajno še ne zaveda, da nosi potomca, saj se slabosti začnejo šele v devetem tednu nosečnosti. Zaradi tega zakona so številni hollywoodski zvezdniki javno pozvali, naj njihova industrija ne snema več filmov v Georgii, ki je s filmsko in televizijsko produkcijo lani ustvarila okoli 2,7 milijarde dolarjev prihodka. V Alabami so naredili še korak več od držav, ki so uvedle kriterij »bitja srca«. Po njihovem zakonu je zločin vsaka prekinitev živ­ljenja, ki se začne takoj ob oploditvi.
Na ameriškem inštitutu Guttmacher ugotavljajo, da se na to, da bi lahko ustavno sodišče spremenilo svoja stališča do abortusa in ta ne bo več zvezno zagotov­ljena pravica žensk, ne pripravljajo le konservativci. Ti so v 18 zveznih državah pripravili zakonodajo, ki bo prepovedala umetno prekinitev življenja, če bo ustavno sodišče spremenilo mnenje o abortusu kot ženski pravici. A deset »naprednih« držav je spremenilo zakonodajo tako, da bo zagotavljala pravico do abortusa, tudi če ta ne bo več zagotovljena na zvezni ravni. O primeru Roe proti Wadu je ustavno sodišče razsodilo 22. januarja 1973, letos pa so prav na ta dan v državi New York sprejeli zakon, ki ni le zagotovil, da bo tudi ob morebitni spremembi na zvezni ravni pri njih abortus še vedno zakonit, ampak je tudi dovolil, da je prekinitev nosečnosti v posebnih primerih dovoljena tudi po 24. tednu nosečnosti. Ogorčenje konservativcev je bilo izjemno, med njimi je bila v ospredju tamkajšnja katoliška cerkev. Ker je newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je tudi sam katolik, kljub pozivom podpisal zakon, je bilo slišati kar nekaj zahtev, naj ga izključijo iz cerkve.
* Dragi dom Alabama. Sweet Home Alabama je svetovno znana skladba skupine Lynyrd Skynyrd iz leta 1974. Naslov so uporabili tudi za turistični moto in ­promocijo države.

Komentarji: