Ta teden naslednja stopnja Trumpovega razreševanja

Preiskava se seli v pravosodni odbor predsedniškega odbora, ki mora oblikovati obtožnico.

Objavljeno
02. december 2019 06.17
Posodobljeno
02. december 2019 14.50
Naslednji nasprotnik republikanskega predsednika Donalda Trumpa bo demokratski predsednik pravosodnega odbora predstavniškega doma Jerry Nadler. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Washington – Ameriški predsednik Donald Trump se v sredo ne bo udeležil nadaljevanja postopka njegove razrešitve, ki jo kongresni demokrati iz odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve selijo v pravosodnega. Njegov odvetnik Pat Cipollone je ocenil, da vabilo Jerrolda Nadlerja, voditelja odbora, pristojnega za oblikovanje obtožnice, predsedniku ne zagotavlja pravičnega procesa niti na videz, in se spornega zaslišanja ne bo udeležil niti sam.
 
Osrednje vprašanje preiskave o razrešitvi je, ali je predsednik z zadrževanjem skoraj štiristomilijonske vojaške pomoči Ukrajini poskušal doseči, da bi preiskali delovanje demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna v tej državi. Demokrati napovedujejo pričanje štirih ustavnih sodnikov, od katerih so tri izbrali sami in enega republikanci. Cipollone ni izključil sodelovanja pri drugih zaslišanjih, a je hotel najprej izvedeti podrobnosti o njih ter še posebej, če bodo dovoljena navzkrižna zasliševanja prič, ki so že nastopile v odboru za obveščevalne zadeve, pa tudi novih.

image
Prvi par Donald in MelaniaTrump se je s sinom Barronom vrnil s Floride. FOTO: Mandel Ngan/AFP


Republikanci bi radi zaslišali samega predsednika odbora za obveščevalne zadeve Adama Schiffa, čigar sodelavce obtožujejo sodelovanja  z žvižgačem domnevnih Trumpovih ukrajinskih nepravilnosti. Tako odločno stališče potrjuje predsednikovo prepričanje, da bodo kongresni republikanci stali za njim, še posebej tisti v senatu, ki bi morali soglašati z dejanskim procesom. Demokrati nasprotno upajo, da bodo s svojimi razkritji vendarle spodkopali republikansko podporo Trumpu in odbor za obveščevalne zadeve bo v torek objavil poročilo o Trumpovem odnosu do Ukrajine.

Republikanci pa sprašujejo, zakaj je sin nekdanjega podpredsednika ZDA Hunter Biden sedel v upravnem odboru največjega zasebnega ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina v obdobju, ko je njegov oče dosegel odpoklic preiskovalca Burisme Holdings. Prepričani so, da se je v predvolilno kampanjo 2016 vmešavala tudi ali celo predvsem Ukrajina, ki je menda pod prejšnjo vlado dajala prednost demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Opozarjajo na dvomljivo obnašanje visokih članov zveznega preiskovalnega urada FBI ter težko čakajo na preiskavo pravosodnega ministrstva o tem vprašanju.

image
Nekdanji demokratski podpredsednik Joe Biden in njegov sin Hunter. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters