Tajani se je še enkrat skesal: Sem prepričani antifašist

Njegove včerajšnje izjave o Mussoliniju in fašizmu so sprožile val kritik tako doma kot v mednarodnem prostoru.
Fotografija: Nekateri evropski parlamentarci so danes zasedali z listi s Tajanijevimi fotografijami in napisi Nikoli več fašizem v različnih jezikih. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Odpri galerijo
Nekateri evropski parlamentarci so danes zasedali z listi s Tajanijevimi fotografijami in napisi Nikoli več fašizem v različnih jezikih. FOTO: Vincent Kessler/Reuters

Bruselj – »Kot prepričan antifašist se opravičujem vsem, ki bi jih utegnilo užaliti, kar sem dejal,« je zapisal v izjavi, ki je sledila številnim ostrim kritikam njegovih besed o pozitivnih plateh Benita Mussolinija.

Kot je pojasnil, ni hotel opravičevati ali zmanjševati pomena protidemokratičnega in totalitarnega režima. Žalosti ga, da so nekateri imeli občutek, da je prizanesljiv do fašizma. Številni evropski poslanci so Tajanija, ki prihaja iz Evropske ljudske stranke, pozvali k odstopu.   

»Zmeraj sem bil iskreni antifašist. Zmeraj sem poudarjal, da sta bila Mussolini in fašizem najtemnejše poglavje v zgodovini prejšnjega stoletja,« je pojasnjeval. Zatrjuje, da se je sam bojeval proti vsaki obliki diktature in totalitarizma. Skliceval se je še na svojo misel iz lanskega oktobra v evropskem parlamentu, češ da je Evropa zgrajena na porazu fašizma in je najmočnejši branik pred vsako obliko totalitarizma.


Plaz odzivov, tudi slovenske politike


Evropska poslanka Tanja Fajon iz SD je zapisala, da je Tajani užalil evropske državljane, in opozorila za nadaljevanje zbiranja podpisov peticije za njegov odstop. »Sramotne besede, ki jih je izrekel predsednik evropskega parlamenta včeraj glede Mussolinija. Nikoli več ne želimo doživeti fašističnega režima! Predsednika smo ob začetku glasovanja zaprosili, da umakne svoje izjave. Če tega ne bo storil, naj odstopi! Aplavz levega pol, molk desnice!«



»Slovenci so leta pred vojno napovedjo trpeli pod fašizmom. Požgan Narodni dom, prepoved slovenščine v šolah in cerkvah, poitalijančenje priimkov in krajev. Takšno sprenevedanje je nesprejemljivo s strani predsednika evropskega parlamenta, sploh ker moramo ponovno pojasnjevati zgodovino Ialije in Slovenije,« je tvitnil podpredsednik Evropske ljudske stranke Lojze Peterle.



Slovenski poslanec iz vrst Alde Ivo Vajgl je po poročanju STA sporočil, da se je »Tajani danes dokončno vpisal v zgodovino hiše, kjer predseduje, kot od vseh skupin – z izjemo Evropske ljudske stranke (EPP) – obsojeni apologet fašizma«.

»Zaradi hvalospevov Mussoliniju v italijanskih medijih je sprožil žolčno razpravo in zahteve po odstopu. Žal prepozno!« je poudaril v sporočilu za javnost.

Predsednik SDS Janez Janša se je v odgovoru na ta tvit Tajaniju zahvalil in dejal, da je »zelo jasen«. »Na žalost nikoli ne slišimo podobne nepogojne obsodbe komunizma s strani socialistov. Ves čas uporabljajo dvojna merila,« je izpostavil.


 

Plaz evropskih kritik


»Tajanijeve trditve o Mussoliniju so neverjetne. Kako je mogoče, da predsednik evropskega parlamenta ne zna prepoznati narave fašizma? Potrebujemo zelo hitro pojasnilo,« ga je kmalu po izjavah kritiziral Udo Bullmann, član nemških socialnih demokratov SPD in v evropskem parlamentu vodja zavezništva socialistov in demokratov.



Opozoril je še, da se je Tajani dve uri po izjavi že srečal z vodjem italijanske Lige in notranjim ministrom Matteom Salvinijem in Giorgio Meloni, voditeljico Bratov Italije. Skrajno desničarskima politikoma. Je takšna politična prihodnost njegove stranke?



»Takšne izjave so nevredne predsednika prvega čeznacionalnega parlamenta v zgodovini človeštva, ki je bil vzpostavljen prav zato, da v Evropi ne bi več doživeli fašističnih režimov,« se je odzval sopredsedujoči politični skupini Zelenih Zelenih Philippe Lamberts. »Od predsednika parlamenta zahtevam umik teh izjav, drugače pa naj odstopi,« je povedal v parlamentu.



Pozivu k odstopu se je pridružila tudi vodja politične skupine Levice (GUE) Gabriele Zimmer, ki je izjave označila za »neznosne«.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt pa ga je pozval k opravičilu in Tajaniju dejal, da ne sme voditi predvolilne kampanje.

V bran pa mu je v razpravi v Strasbourgu stopil poslanec EPP iz Španije Esteban Gonzalez Pons, ki je predsednika Evropskega parlamenta označil za demokrata. »Kot je tudi javno povedal, z mojo politično skupino deli obsodbo fašizma,« je poudaril.

Komentarji: