»Tako dobro v zimskih ekspedicijah še nisem spal«

Alpinist Alex Txikon se je v baznem taboru pod goro K2 domislil, da bi namesto v šotorih spali v iglujih.
Fotografija: Gora K2 Foto Wikipedia
Odpri galerijo
Gora K2 Foto Wikipedia

Vrhunski baskovski alpinist Alex Txikon se je pod vrhom druge najvišje gore na svetu K2, na katero se letošnjo zimo poskušata povzpeti kar dve odpravi in s tem osvojiti še zadnji osemtisočak v zimski različici, se je v baznem taboru domislil, da bi odprava namesto v šotorih raje spala v iglujih. Kot pravi, so le ti precej bolj udobni in toplejši kot šotori.

»V šotoru, v katerem se prehranjujemo, je bilo okoli 13 stopinj pod ničlo, v drugih šotorih minus 26 stopinj, v igluju pa smo spali pri minus petih stopinjah. Moram priznati, da je bila to moja najboljša noč v vseh mojih osmih zimskih odpravah,« je povedal Txikon, ki je zadnjih sedem zim redno preživljal v Himalaji, zato je z razmerami dobro seznanjen. Txikon se je na odpravo v Pakistan odpravil skupaj z Galicijcem Felixom Criado ter Poljakoma Pavlom Dunajem in Markom Klonowskim.



Slabo vreme je alpiniste prisililo k mirovanju. Ekipa alpinistov iz Kazahstana, Rusije in Kirgizistana, ki jo vodi Vassiliy Pivtsov, se je morala po namestitvi fiksnih vrvi na Abruzzijevi smeri do višine 6300 metrov vrniti v bazni tabor. Ekipa Texikona se še ni poskušala vzpeti, saj so medtem v baznem taboru izdelali tri igluje, v katerih lahko spi od deset do 14 ljudi.

Komentarji: