Teden dni po velikonočnih napadih so se verniki združili v molitvi

Rimskokatoliška cerkev na otoku je sicer v strahu pred novimi napadi začasno odpovedala vse javne dogodke, vključno z mašami.
Fotografija: FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp

Na Šrilanki so se danes katoliški verniki združili v molitvi za žrtve napadov na tamkajšnje cerkve in hotele. Zvonili so zvonovi, žalujoči pa so prižigali sveče v spomin na 253 ubitih.

Verniki so se zbrali pred cerkvijo sv. Antona v prestolnici Kolombo. Tam so ob 8.45, ob uri, ko je džihadistični samomorilski napadalec pred tednom dni sprožil morilsko napravo, zadoneli zvonovi. To je bil eden od šestih napadov tistega dne. V napadu je bil uničen del strehe svetišča iz 18. stoletja, njegove stene so prebodene s šrapneli. Uničen je tudi del zvonika kot glasen opomnik na povzročeno gorje.



FOTO: Jewel Samad/Afp
FOTO: Jewel Samad/Afp


Rimskokatoliška cerkev na otoku je sicer v strahu pred novimi napadi začasno odpovedala vse javne dogodke, vključno z mašami. Vseeno pa so se katoličani danes zbrali na strogo varovani žalni maši v Kolombu.

Nadškof mesta Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je maševal v svoji rezidenci, zasebno mašo pa so prenašali številni televizijski kanali v državi. Napade je označil za "žalitev človeštva" in pozval k miru in enotnosti na otoku z 21 milijoni prebivalcev. "V imenu boga ne smemo uničiti nobenega življenja," je dejal in katoličane pozval, naj bodo v spomin na žrtve prijazni do drugih.

FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp
FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp


Maše so se udeležili tudi šrilanški predsednik Maithripala Sirisena, premier Ranil Wickremesinghe ter vodja opozicije Mahinda Rajapakse. Šrilanko so v nedeljo pretresli napadi v treh polnih cerkvah med velikonočno mašo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici Kolombo. Oblasti krivdo zanje pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp
FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/Afp

Komentarji: