Teheran vse bolj na muhi ZDA

Domnevni kuvajtski posnetki nizko letečih projektilov iz iranske baze – Cilj naj bi bil konec ameriškega embarga.

New York – Fotografija manevrirne rakete s kraja sobotnih napadov v Savdski Arabiji, ki jo je mogoče videti na družabnih omrežjih te države, naj bi dokazovala vpletenost Irana v napade na naftne obrate družbe Aramco in zmanjšanje proizvodnje črnega zlata v puščavski kraljevini za polovico. V Teheranu zavračajo obtožbe z navedbami, da imajo njihovi šiitski zavezniki iz Jemna zaradi savdskega vpletanja dovolj razlogov za napade.

Po prepričanju strokovnjakov je fotografija manevrirne rakete Kuds-2 na enem od krajev napadov nedavni originalni posnetek, vsi pa se ne strinjajo s tem, da ta dokazuje vpletenost Irana. Jemenski hutiji, ki so prevzeli odgovornost, res delujejo več kot 1000 kilometrov stran in vsaj doslej niso kazali tehničnih sposobnosti za takšen domet dronov ali raket. A so doslej na manj oddaljene savdske cilje že izstreljevali Kuds-2, Iranci jih še niso.

Omenjeni izstrelki so bili ustvarjeni po iranskem izvirniku Sumar, v Teheranu pa so napadalno usposobljenost dokazali že s poletno sestrelitvijo ameriškega vojaškega drona. V tem duhu so ameriški mediji včeraj navedli mnenje neimenovanih članov washingtonske administracije, da je bila savdska proizvodnja nafte napadena iz Irana in da bodo dokaze o tem zaveznikom ter mednarodni skupnosti predstavili prihodnji teden na zasedanju generalne skupščine OZN. Rakete naj bi bile izstreljene iz iranskega vojaškega oporišča blizu meje z Irakom ter naj bi se z nizkim letenjem izognile radarjem v Iraku in Kuvajtu. V zadnji državi že preiskujejo videoposnetke, ki naj bi kazali prelete projektilov.

...
...


Sluga savdskih gospodarjev?


Ameriški predsednik Donald Trump je doslej tvital le o razlogih, zaradi katerih verjamejo, da vedo, kdo je krivec, a tudi, da imajo orožje pripravljeno. Preden bi ukrepali, hočejo slišati mnenje iz Riada, Savdska Arabija pa govori o primernem odgovoru za zagotovitev varnosti in stabilnosti na podlagi rezultatov preiskave, h kateri bodo povabili Združene narode in mednarodne strokovnjake. Te Trumpove izjave so demokratsko predsedniško kandidatko Tulsi Gabbard spodbudile k domnevi, da predsednik spreminja ZDA v »savdsko psico«. Vojaška veteranka s Havajev je obtožila republikanskega voditelja čakanja na ukaz savdskih gospodarjev.

Trump je s predvolilnega zborovanja v zvezni državi Nova Mehika tvital tudi o podvojeni lokalni proizvodnji nafte, že med zadnjo krizo pa je poudarjal novo ameriško energetsko neodvisnost. Opazovalci se sprašujejo, ali bo Bela hiša prepustila maščevanje­ Savdski Arabiji, ob zadnjih napadih pa izražajo tudi dvome o vojaški sposobnosti te države kljub velikanskemu obrambnemu proračunu. Ruski predsednik Vladimir Putin se je iz Ankare, kamor je prišel k predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu skupaj z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, celo posmehnil, da bi moral Riad kupovati njihove obrambne sisteme.
 

Mogočni zavezniki


Iranski predsednik Rohani je iz Ankare izjavil, da je razlog za napade jemenska invazija, saj koalicija pod savdskim vodstvom bombardira državo vsak dan. Srečanje v turški prestolnici dokazuje, da islamska republika ni brez mogočnih zaveznikov. Elitna iranska revolucionarna garda je zatrdila, da je ob morebitnem izbruhu večjega konflikta pripravljena, ter posvarila, da lahko njihovi balistični izstrelki zadenejo cilje do 2000 kilometrov daleč ter s tem tudi ameriška vojaška oporišča in letalonosilke. Opazovalci kljub temu domnevajo, da si želi Iran predvsem izsiliti konec ameriškega embarga ter neomejeno prodajo svoje nafte, pa tudi, da je to zelo tvegana strategija.

Ob zatrjevanju Savdske Arabije, da bodo kmalu obnovili 70 odstotkov proizvodnje ter v nekaj tednih vso, se je cena črnega zlata včeraj znižala za skoraj 7 odstotkov.

Preberite še:

Komentarji: