Teksašan O'Rourke odstopil od demokratske predsedniške tekme

Težave je imel pri pridobivanju sredstev in simpatij Američanov.
Fotografija: Beto O'Rourke zapušča tekmo. FOTO: Aaron Josefczyk Reuters
Odpri galerijo
Beto O'Rourke zapušča tekmo. FOTO: Aaron Josefczyk Reuters

Nekdanji zvezni kongresnik iz Teksasa Beto O'Rourke je v petek sporočil, da se več ne bo potegoval za predsedniško nominacijo demokratske stranke za volitve leta 2020. V seriji tvitov je sporočil: »Naša kampanja je bila vedno o jasnih vidikih, iskrenih besedah in odločnih dejanjih. V tem duhu sporočam, da tej državi ne bom služil kot kandidat.« Prav tako ne bo kandidiral niti na volitvah v zvezni senat. Lani je tesno izgubil na volitvah v zvezni senat proti Tedu Cruzu, demokrati pa so v njem videli veliko upanje, da po dolgih letih znova osvojijo enega od teksaških senatnih sedežev.

O'Rourku do petka namreč ni uspelo izpolniti kriterijev za naslednje televizijsko soočenje demokratskih kandidatov, ki bo 20. novembra v Georgii. Pridobiti bi moral določen delež v javnomnenjskih anketah in določeno število donatorjev. Na naslednje televizijsko soočenje so se doslej uvrstili nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, senatorji Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Cory Booker in Amy Klobuchar, milijarder Tom Steyer, poslovnež Andrew Yang in župan Pete Buttigieg.

O'Rourke je svoj odstop od kampanje utemeljil s pomanjkanjem sredstev, kar je sicer problem večine demokratskih kandidatov, ker jih je enostavno preveč. Po drugi strani pa ni imel možnosti za uspeh od trenutka, ko je javno obljubil, da bo Američanom vzel polavtomatsko orožje.

O'Rourka je hudo prizadel avgustovski strelski pokol v El Pasu desničarskega skrajneža, ki ga je navdihnila protipriseljenska retorika predsednika ZDA Donalda Trumpa. O'Rourke je napovedal obvezen odkup polavtomatskega orožja v državi, kar je sicer navdušilo nasprotnike pravice do orožja, prestrašilo pa zagovornike, ki so še vedno v večini.

Komentarji: