Temperaturni rekordi padajo kot za stavo

V Parizu je bil četrtek najtoplejši dan v zadnjem obdobju.
Fotografija: Evropa je v primežu hude vročine. Foto Bertrand Guay Afp
Odpri galerijo
Evropa je v primežu hude vročine. Foto Bertrand Guay Afp

Že v sredo so po več mestih po Evropi padli temperaturni rekord, ki pa so zdržali le nekaj ur, saj je bilo v četrtek še bolj vroče. Rekorde, ki se jih ne smemo veseliti, so tako zabeležili v Nemčiji, na Nizozemskem in Belgiji, v Parizu bi je bil to najbolj vroč dan kdajkoli v zgodovini francoske prestolnice.

Sredin nizozemski temperaturni rekord 39,3 stopinje Celzija so namerili v Eidhovnu, a je zdržal le do četrtka do 14.40, ko je vremenska postaja v letalski bazi Gilze-Rijen na jugu države namerila temperaturo 39,4 stopinje, kasneje se je še nekoliko dvignila, in sicer na 40,4 stopinje Celzija.

Absolutni belgijski rekord – 40,2 stopinje Celzija, so v sredo izmerili v mestu Angleur, v četrtek je bil ta že zastarel, saj so v vojaški bazi Kleine Brogel v bližini nizozemske meje namerili 40,6 stopinje Celzija. V obeh državah so do zdaj veljali rekordi iz 40 let prejšnjega stoletja.

Kar 41,5 stopinje Celzija so namerili v severozahodnem nemškem mestu Lingen dan potem, ko so v Geilenkirchnu namerili 40,5.

V Nemčiji so namerili nov temperaturni rekord. 
Foto Marijan Murat Afp
V Nemčiji so namerili nov temperaturni rekord.  Foto Marijan Murat Afp

 

Vrsta rekordov po Franciji


Francoska meteorološka služba je sporočila, da so v Parizu v četrtek ob 15. uri namerili 41,7 stopinje Celzija, kar za več kot stopinjo več od prejšnje rekordne temperature 40,4, ki so jo namerili davnega 28. julija 1947. A temperature so rasle naprej in ob 16.32 so namerili kar 42,6 stopinje Celzija.



Navedli so še nekaj drugih, sicer še neuradnih rekordov: mesto Rouen, danes ob 15. uri 40,7 (prejšnji rekord 38,1 iz 11. avgusta 2003); Lille 40,5, pred tem je za rekordno veljala temperatura, namerjena 27. julija 2018, in sicer 37,6.



Vlada v Franciji opozarja, naj ljudje poskrbijo zase in za druge, še posebej osamljene ljudi. V državi namreč še niso preboleli poletja 2003, ko je zaradi težav, povezanih z vročino umrlo na tisoče ljudi. Takrat se je na oblast usul plaz kritik, da se ni odzvala pravočasno.

Tudi na Otoku se kuhajo. V četrtek so izmerili 36,9 stopinje Celzija na londonskem letališču Heathrow. To pomeni, da je padel dosedanji julijski temperaturni rekord, ki je znašal 36,7 stopinje Celzija. Morda pa bodo presegli celo absolutnega, ki je 38,5 stopinje Celzija, navaja britanski vremenski urad.



Komentarji: