Tesla je dobavila prve avtomobile, izdelane na Kitajskem

Petnajst Tesel model 3 so pokupili zaposleni v novi »gigatovarni« pri Šanghaju.
Fotografija: Na slovesnosti v novi tovarni so prve Tesle model 3 predali svojim zaposlenim. FOTO: Sun Yilei /Reuters
Odpri galerijo
Na slovesnosti v novi tovarni so prve Tesle model 3 predali svojim zaposlenim. FOTO: Sun Yilei /Reuters

Danes je iz nove tovarne, ki jo je Tesla v zadnjem letu dni zgradila v bližini Šanghaja, prišlo prvih petnajst avtomobilov Tesla model 3, izdelanih na Kitajskem, poroča britanski BBC. Izročili so jim kupcem, ki so vsi zaposleni v Tesli.

Elon Musk je šanghajsko tovarno, ki bo konkurirala kitajskim, pa tudi evropskim proizvajalcem električnih avtomobilov, poimenoval Gigatovarna 3, začetek proizvodnje v njej pa je pomembna prelomnica na Teslovi razvojni poti, saj je to prva njihova tovarna izven ZDA. Z njeno postavitvijo je Musk pihitel predvsem zaradi ameriško - kitajske trgovinske vojne, zaradi katere so se Teslini avtomobili na kitajskem precej podražili.

Vodja kitajske tovarne Tesla  Zhu Xiaotong in drugi zaposleni na slovesni predaji prvih avtomobilov. FOTO: Sun Yilei /Reuters
Vodja kitajske tovarne Tesla  Zhu Xiaotong in drugi zaposleni na slovesni predaji prvih avtomobilov. FOTO: Sun Yilei /Reuters

 

Tesla 3 bo stal 50.000 ameriških dolarjev


Redne dobave iz te tovarne se bodo začele še pred kitajskim lunarnim novim letom, torej pred 25. januarjem 2020, njihov Model 3 pa bo na Kitajskem stal 50.000 ameriških dolarjev (44.000 evrov). 

Medtem pa se ameriški tehnološki velikani, kot so Apple, Google, HP in Dell, umikajo s Kitajske zaradi ameriških uvoznih dajatev za blago, proizvedeno na Kitajskem. Toda Tesla avtomobilov, izdelanih v tovarni na Kitajskem, ne bo izvažala v ZDA, ampak jih namerava prodajati predvsem na kitajskem tržišču. 

Preberite še:

Komentarji: