Tesni sodelavci ameriškega predsednika Donalda Trumpa na demokratski muhi

Predsednikov osebni odvetnik Giuliani svari nekdanjega demokratskega podpredsednika  Joeja Bidna, a najbrž še koga
Fotografija: Kalifornijski kongresnik Devin Nunes. Foto Matt Mcclain Afp
Odpri galerijo
Kalifornijski kongresnik Devin Nunes. Foto Matt Mcclain Afp

New York – Komaj so se zaključila dvotedenska javna zaslišanja v preiskavi o razrešitvi predsednika Donalda Trumpa, že na dan prihajajo nove eksplozivne informacije. Po poročanju televizijske postaje CNN naj bi se vodilni republikanec odbora za obveščevalne zadeve Devin Nunes, ki je še posebej ostro odbijal demokratske napade na Trumpa, sestajal s spornim nekdanjim ukrajinskim tožilcem Viktorjem Šokinom.

Šokin je osrednji adut republikanskih očitkov na račun nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna in afere, ki je pripeljala do preiskave o razrešitvi predsednika ZDA. Biden je namreč leta 2016 dosegel njegovo odpustitev prav v času preiskovanja ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina s podpredsednikovim sinom v upravnem odboru. Sedanji demokratski predsedniški kandidat zagotavlja, da Hunter Biden v podjetju Burisma Holdings ni počel nič napačnega in prav res sp Trumpove prošnje sedanjemu ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu za preiskavo delovanja Bidnovih v njegovi državi kongresne demokrate navedle k postopku predsednikove razrešitve. Po njihovem prepričanju je Trump svoje želje po ukrajinski preiskavi Bidnov podprl z zadrževanjem vojaške pomoči Kijevu.

Nekdanji podpredsednik in eden od demokratskih podpredsedniških kandidatov Joe Biden. Foto Brenna Norman Reuters
Nekdanji podpredsednik in eden od demokratskih podpredsedniških kandidatov Joe Biden. Foto Brenna Norman Reuters



Priče, ki so se zvrstile v pravkar končani dvotedenski kongresni preiskavi, pa niso predložile jasnih dokazov za takšne obtožbe in akcija kongresnih demokratov ni prepričala Trumpovih zagovornikov. Eden najglasnejših je bil prav prvi republikanec v odboru za obveščevalne zadeve Nunes, ki ga poskuša omadeževati eden od pomočnikov predsednikovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija Lev Parnas je ta čas skupaj z drugim floridskim poslovnežem sovjetskega rodu Igorjem Frumanom v kazenskem postopku zaradi obtožb nezakonitih donacij republikanski stranki, Giulianiju pa naj bi pomagal voditi neuradni kanal ameriške politike v Ukrajini.

Nunes obtožbe zavrača kot »očitno napačne in šklandalozne« in grozi s tožbo, njegov demokratski nasprotnik Adam Schiff pa resno razmišlja o razširitvi preiskave. Če upa tudi na Giulianijevo pričanje, pa se morda moti, saj nekdanji newyorški župan vsem, ki bi se ga morda hoteli znebiti, žuga z »zavarovanjem«. Nekateri verjamejo, da cilja na Trumpa, a Giuliani raje omenja nekdanjega demokratskega podpredsednika in pravi, da ima v sefih dokumente o štirih desetletjih Bidnovega »monetiziranja« visokih političnih položajev ZDA.

Predsednik Donald Trump s svojkm osebnim odvetnikm Rudyjem Giulianijem. Foto Don Emmert Afp
Predsednik Donald Trump s svojkm osebnim odvetnikm Rudyjem Giulianijem. Foto Don Emmert Afp


Dokumenti, ki so jih v petek po tožbi aktivistične skupine American Oversight predložili v State Departmentu, dokazujejo Giulianijeve telefonske pogovore tudi z zunanjim ministrom Mikeom Pompeom pred odpoklicem nekdanje veleposlanice v Kijevu Marie Yovanovitch, ki je odmevno pričala v preiskovalnem odboru. Giulianija tudi obtožujejo zagovarjanja ameriškega izvoza zemeljskega plina v Ukrajino  ter osebnih poslovnih interesov pri tem, o čemer naj bi bil že pripravljen pričati direktor ukrajinskega državnega naftnega podjetj Andrij Koboljev pravi, da je pripravljen pričati o tem.

Lev Parns in Igor Fruman na policijskih fotografijah, <br />
 Foto Ho Afp
Lev Parns in Igor Fruman na policijskih fotografijah, 
 Foto Ho Afp

 
 

Komentarji: