Težka naloga za novega prvaka Demokratske stranke

Vzpon Nicole Zingarettija najverjetneje ne bo dovolj za izboljšanje položaja italijanske leve sredine.
Fotografija: Italijanske stranke
Odpri galerijo
Italijanske stranke

Največja italijanska opozicijska stranka se poskuša pobrati iz krize, v katero jo je pahnil slab rezultat na parlamentarnih volitvah pred letom dni. Včeraj je za svojega novega voditelja izvolila Nicolo Zingarettija, predsednika dežele Lazio, in ga postavila pred težko nalogo.

Zingaretti po besedah Tamare Blažina, nekdanje poslanke in senatorke v rimskem parlamentu, »ne bo imel lahkega dela, saj se stranka že nekaj časa nahaja v dokaj kritičnem stanju«, s čimer deli usodo drugih levosredinskih strank po Evropi. Kot je deželna predsednica Demokratske stranke (DS) v Furlaniji-Julijski krajini pojasnila za Delo, je program, ki si ga je Zingaretti zastavil, »konkreten in osredotočen na realne potrebe državljanov«.

Poleg povečanja investicij v infrastrukturo predvideva javne naložbe v znanost, raziskave, univerze in šole. Z njimi nagovarja predvsem mlade, ki po mnenju 53-letnega zmernega levičarja največ izgubljajo s trenutnimi političnimi razmerami v državi, saj so tisti, ki bodo na koncu plačali ceno političnega konsenza med skrajno desnico in populisti.

»Seveda pa [prihodnost stranke] ne bo odvisna le od njega,« je o novem prvaku povedala Blažina, »ampak tudi od obnašanja njegovih notranjih tekmecev«. Razmere na italijanski levi sredini so v zadnjem obdobju zaznamovale predvsem notranje delitve.

Delo Foto Delo
Delo Foto Delo
Te so na površje izbruhnile po lanskih parlamentarnih volitvah, ki so pot na oblast odprle Ligi ter Gibanju 5 zvezd, DS pa je bila po petih letih vodenja države potisnjena v opozicijo. Poraz na volitvah je z vrha stranke odnesel nekdanjega italijanskega premiera Mattea Renzija, ki se je z nekaterimi spornimi odločitvami in problematičnim stilom vladanja zameril marsikateremu njenemu članu in volivcu.

Novi vodja DS po mnenju Blažine ne sme posnemati Renzijeve »arogance, samozadostnosti in samovšečnosti«, pri preoblikovanju stranke pa mora upoštevati kompetence posameznikov in v njene vodstvene strukture vključiti tudi pristaše ostalih dveh tekmecev, Maurizia Martina, nekdanjega ministra za kmetijstvo, in Roberta Giachettija, nekdanjega podpredsednika spodnjega doma italijanskega parlamenta.
 

Še vedno daleč od potenciala


Zingaretti ju je na nedeljskih primarnih volitvah, na katerih je sodelovalo 1,7 milijona Italijanov, gladko premagal, kar zagotovo govori v prid njegovim načrtom o povezovanju različnih delov stranke. Za nekdanjega komunista, ustanovnega člana DS in brata igralca Luce Zingarettija iz priljubljene serije inšpektor Montalbano, je glasovalo okoli 70-odstotkov udeležencev volitev. Po zmagi mu je čestital tudi Matteo Renzi in mu obljubil pomoč pri preoblikovanju stranke.

Zamenjava v vrhu DS skoraj zagotovo ne bo dovolj za izboljšanje položaja leve sredine v javnomnenjskih anketah. Manj kot tri mesece pred evropskimi volitvami Demokrati močno zaostajajo za svojimi tekmeci iz Lige in Gibanja 5 zvezd. Tamara Blažina verjame, da bo preteklo kar nekaj časa, preden se bo DS vrnila nazaj na raven 30-odstotne podpore, kolikor po njeni oceni znaša strankin realen domet. »Prihodnje volitve so še preblizu, zato bi bil uspeh že katerikoli rezultat, ki bi presegal volilno preizkušnjo izpred leta dni.«

Komentarji: