Theresa May v Strasbourgu rešuje svojo verzijo brexita

Sestanek britanske premierke s predsednikom evropske komisije najverjetneje znak napredka v pogajanjih o ločitvenem sporazumu.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May si je zadala na videz nemogočo nalogo. FOTO: Christopher Furlong/Pool via REUTERS
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May si je zadala na videz nemogočo nalogo. FOTO: Christopher Furlong/Pool via REUTERS

Britanska premierka Theresa May je prispela v Strasbourg, kjer jo je dan pred napovedanim drugim glasovanjem o ločitvenem sporazumu o brexitu v britanskem parlamentu že sprejel predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Čeprav na Downing Streetu opozarjajo, da premierkina pot v Strasbourg ne pomeni, da ji je uspelo doseči dogovor z EU o spremembah spornih delov novembra sklenjenega ločitvenega sporazuma, na Otoku pričakujejo, da bi lahko vlada še danes poslancem predstavila vsebino nekakšnega kompromisa, o kateri naj bi jutri glasoval spodnji dom parlamenta.

Premierka bo v Strasbourgu po poročanju BBC podala »enostransko« izjavo na temo spornega irskega varovala. 
 

Pogajanja še danes zjutraj blokirana


Theresa May si je konec januarja, kmalu po tem ko je britanski parlament zavrnil ratifikacijo ločitvenega sporazuma, ki ga je njena vlada izpogajala novembra lani, zadala, da doseže pravno zavezujoče spremembe spornega irskega varovala, in s tem pomiri strahove kritikov sporazuma pred tem, da bi Združeno kraljestvo zaradi varovala za vedno ostalo ujeto v carinski uniji z EU.

Predstavniki sedemindvajseterice so do sedaj vztrajali, da je odpiranje sporazuma nemogoče, britanski strani pa namesto sprememb ponujali pravno zavezujoča pojasnila spornih delov skoraj 600 strani dolgega dokumenta. Še danes zjutraj je veljalo, da so pogajanja med britansko in evropsko stranjo blokirana. V zadnjih urah pa so predvsem iz Londona začeli prihajati signali o tem, da se stvari vendarle premikajo. 

Britanska premierka in šef evropske komisije sta se nazadnje srečala 25. februarja ob robu vrha EU - Arabska liga v Šarm el Šejku. FOTO: Francisco Seco / AFP
Britanska premierka in šef evropske komisije sta se nazadnje srečala 25. februarja ob robu vrha EU - Arabska liga v Šarm el Šejku. FOTO: Francisco Seco / AFP

 

Poudarek na podrobnostih


Srečanje britanske premierke in šefa evropske komisije je predvideno ob 21. uri, poldrugo uro kasneje pa naj bi se Theresa May sestala še z glavnim pogajalcem evropskega parlamenta za brexit Guyjem Verhofstadtom. V Londonu naj bi premierkin namestnik David Liddington medtem seznanil britanske poslance z vsebino predloga, ki ga bo vlada jutri dala na glasovanje v parlament. V Dublinu se bo po poročanju irskih medijev še nocoj na nenapovedani seji sestala tudi irska vlada. 

Kaj vsi ti dogodki in srečanja pomenijo za razplet pogajanj o brexitu in za jutrišnje glasovanje v britanskem parlamentu, za zdaj ni jasno. Če britanska vlada parlamentu predstavi nekakšen kompromisni predlog, kritiki ločitvenega sporazuma in vrst vladajoče konservativne stranke obljubljajo, da ga ne bodo vnaprej zavračali. Predvidoma jih bo zanimalo predvsem, ali je vladi uspelo doseči kakršne koli pravno zavezujoče spremembe irskega varovala. 

Komentarji: