Theresa May preživela glasovanje o nezaupnici

Premierkinim kritikom na koncu ni uspelo zbrati dovolj glasov za njeno odstavitev.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May bo še nekaj časa ostala na položaju. FOTO: REUTERS/Toby Melville
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May bo še nekaj časa ostala na položaju. FOTO: REUTERS/Toby Melville

Britanska premierka Theresa May je preživela glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti njej sprožila skupina poslancev njene konservativne stranke. Na tajnem glasovanju je prejela 200 glasov podpore, medtem ko je za njeno odstavitev glasovalo 117 konservativnih poslancev.

Usoda premierke in urejenega izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije je obvisela na nitki, po tem ko je bila v sredo presežena kvota poslanskih glasov, potrebnih za sprožitev glasovanja o nezaupnici.

Premierkinim kritikom na koncu ni uspelo zbrati dovolj glasov za njeno odstavitev, vseeno pa jim jo je uspelo še dodatno oslabiti. Dosežen rezultat ne predstavlja dobre popotnice za jutrišnji vrh voditeljev Evropske unije v Bruslju, kamor Theresa May odhaja po dodatna zagotovila glede ločitvenega dogovora o brexitu, po vsej verjetnosti pa tudi ne za dokončanje njenega mandata.

Theresa May je danes svojim poslancem potrdila, da ne bo vodila stranke na naslednjih parlamentarnih volitvah. Brez tega zagotovila bi bila velikost njene zmage pri glasovanju o nezaupnici najverjetneje bistveno manjša.
 

Neuresničene obljube


Theresa May je leta 2016, le nekaj tednov po odločitvi volivcev, da Združeno kraljestvo po 44 letih članstva izstopi iz Evropske unije, od Davida Camerona prevzela vodenje vlade in konservativne stranke, z ambicijo, da vnovič poveže razklano javnost ter uveljavi izid referenduma o izstopu iz EU. Po dveh letih na oblasti ji ni uspelo ne eno ne drugo. Britanska družba je bolj razdeljena kot kdaj koli, ločitveni sporazum z EU pa uresničuje le del obljub, ki jih je premierka dala v povezavi z brexitom.

Premierka nedvomno nosi del odgovornosti za svoje neuspehe. Njene napake so dobro dokumentirane. Vztrajnost je ena redkih stvari, ki ji je ni mogoče očitati. Izzivi, pred katere je postavljena, bi preplašili večino njenih kritikov, pa tudi marsikaterega voditelja EU, ki kaos na Otoku spremljajo z varne razdalje.

Preberite še:

Komentarji: