Theresa May se umika, ne da bi izpeljala brexit

Britanska premierka bo 7. junija odstopila s položaja vodje konservativne stranke. 
Fotografija: Thereso May so proti koncu njenega govora za kratko premagala čustva. FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
Thereso May so proti koncu njenega govora za kratko premagala čustva. FOTO: Toby Melville/Reuters

Britanska premierka Theresa May je po več dneh ugibanj o svoji prihodnosti potrdila, da se umika s položaja vodje vladajoče konservativne stranke, s čimer bo omogočila začetek postopka izbire novega voditelja, ki jo bo predvidoma še pred poletjem zamenjal na položaju ministrske predsednice.

Tri leta zatem, ko se je povzpela na položaj premierke, kjer je zamenjala Davida Camerona, in napovedala, da bo njena vlada državo popeljala iz EU, brexit ostaja neuresničena obljuba. 



»Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi prepričala poslance, da podprejo [ločitveni sporazum o brexitu], a na žalost pri tem nisem bila uspešna. Poskusila sem trikrat. Mislim, da je bilo prav, da sem vztrajala, tudi ko so bile možnosti za uspeh videti majhne. Toda zdaj je jasno, da je za državo najbolje, da nov premier prevzame to nalogo,« je pred vhodom v Downing Street 10 povedala 62-letna konservativna političarka. 

Britanska premierka je na oblasti zdržala nekaj manj kot tri leta. FOTO: Toby Melville/Reuters
Britanska premierka je na oblasti zdržala nekaj manj kot tri leta. FOTO: Toby Melville/Reuters


Theresa May je v govoru zagotovila, da se je konservativna stranka sposobna pobrati, izvesti brexit in služiti britanskim državljanom s politikami, ki bodo izražale vrednote stranke. Prepričana je tudi, da obstaja veliko razlogov za optimizem glede prihodnosti Združenega kraljestva: »Morda je naša politika pod pritiskom, ampak v tej državi je tako zelo veliko dobrega in toliko stvari, na katere moramo biti ponosni.«

Več sledi. 


 

Komentarji: