Timmermans resno v igri za Junckerjevega naslednika

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bosta vodilna kandidata Weber in Timmermans »v vsakem primeru« del rešitve.
Fotografija: Izkušeni nizozemski socialdemokrat Timmermans je bil zadnjih pet let prvi podpredsednik evropske komisije. Med drugim se je ukvarjal z vladavino prava, tudi s slovensko-hrvaško arbitražno zgodbo. Največ nasprotnikov ima med višegrajkami. 
Odpri galerijo
Izkušeni nizozemski socialdemokrat Timmermans je bil zadnjih pet let prvi podpredsednik evropske komisije. Med drugim se je ukvarjal z vladavino prava, tudi s slovensko-hrvaško arbitražno zgodbo. Največ nasprotnikov ima med višegrajkami. 

Bruselj – Pred jutrišnjim izrednim vrhom EU o kadrovskih vprašanjih še ni nedvoumnih znamenj, kako bi se stvari lahko razpletle in kdo bo prevzel katero funkcijo. Največja bitka­ ­je za položaj naslednika Jean-Clauda Junckerja na čelu evropske komisije.

Jutrišnja pogajanja, ki bodo potekala ob delovni večerji v bruseljski palači Evropa, se bodo gotovo zavlekla pozno v noč. Po dnevnem redu se bodo pogovori – če bo treba – nadaljevali ob zajtrku. Sogovorniki iz institucij, držav članic in političnih skupin v zadnjih dneh pri napovedih razvoja dogodkov večkrat le skomignejo z rameni, saj je razplet nepredvidljiv.

Oči so ­uprte v Osako, kjer ob robu vrha G20 potekajo posvetovanja evropskih voditeljev na čelu s kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.


Brez belega dima


»Ne pričakujte belega dima v ­Osaki  … Tukaj je kajenje povsod prepovedano,« se je pošalili predsednik evropskega sveta Donald Tusk, ki je v rednih stikih z voditelji članic. Sam je že zaznal napredek v pogovorih, a o konkretnih zadevah ni hotel govoriti. V ljudski stranki (EPP) uradno še vztrajajo pri svojem vodilnem kandidatu za predsednika evropske komisije Manfredu Webru.

Tako Weber kot druga kandidata političnih družin, socialist Frans Timmermans in liberalka Margrethe Vestager, nimajo večine ne v parlamentu ne v evropskem svetu, ki ga sestav­ljajo voditelji držav članic.

Po Osaki bodo pred vrhom potekali številni pogovori. Tusk se bo jutri okoli poldneva srečal z voditelji političnih skupin v evropskem parlamentu. Voditelji se bodo pred prihodom na vrh udeležili še ločenih srečanj v okviru svojih političnih družin. Četudi si želijo, da bi izbrali imena do prvega zasedanja parlamenta v torek, je neznank še preveč.

Kadrovska sestavljanka bi bila manj zapletena, če bi se Weber odpovedal kandidaturi, a prepričljivih znamenj takega razvoja ni. Tudi če bi imel za sabo dovolj parlamentarcev, bi Macronov ne ostal nepremostljiva ovira.


Kanclerka v glavni vlogi


Glavno vlogo bo imela najmočnejša in najbolj izkušena voditeljica Angela Merkel, ki je v 14 letih vladanja preživela kar nekaj pogajalskih nočnih maratonov v Bruslju. V EPP se očitno niso pripravljeni odpovedati položaju predsednika komisije. Zunaj kroga vodilnih kandidatov že dolgo velja za favorita pogajalec za brexit Michel Barnier, ki prav tako prihaja iz vrst EPP.

V bruseljski kombinatoriki bi zavrnitev Nemca Webra predvidoma pomenila, da na položaj ne more Francoz. Takšni razmisleki zmanjšujejo verjetnost za izbiro Barnierja.

Po poročanju Financial Timesa je bil sinoči v Osaki na mizi scenarij, po katerem bi Frans Timmermans postal predsednik komisije, Weber pa predsednik parlamenta. Po tej razporeditvi bi ECB dobila Francija, na položaj bi odšel guverner centralne banke François Villeroy de Galhau.

Tudi Merklova je na Japonskem izjavila, da bosta vodilna kandidata Weber in Timmermans »v vsakem primeru« del rešitve.

Bruseljski viri so nam potrdili obstoj tega scenarija. Poseben pomen ima, da bi z njim preživel tudi sistem vodilnih kandidatov. Njegovo spoštovanje zahtevajo v evropskem parlamentu.

Da bi bil uresničen, bi EPP najbrž morala dobiti še položaj predsednika evropskega sveta. Ne glede na resnost scenarija bo kocka padla na jutrišnjem vrhu EU. Glede Timmermansa je ena od neznank vprašanje, ali se bo z njegovim izborom strinjala poslanska skupina EPP v evropskem parlamentu.

Komentarji: