Točno opoldne za obtožnico proti Trumpu

Republikanski senatorji za oprostitev predsednika / Na dan prihajajo nove obtožbe

Objavljeno
16. januar 2020 20.45
Posodobljeno
16. januar 2020 20.45
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Kevin Lamarque Reuters
New York – Opoldne po vzhodnoameriškem času so v ameriškem senatu prebrali obtožnico proti predsedniku Donaldu Trumpu. Demokratsko nadzorovan predstavniški dom je republikanskega prvaka obtožil zlorabe položaja za vmešavanje tuje vlade v ameriške volitve ter oviranja kongresne preiskave.

Demokratski tožilci so seznanjeni z obtožnico, saj jo je Jerrold Nadler sestavil, Adam Schiff pa vodil preiskavo, ki je privedla do obtožnice, a ameriška ustava in praksa prejšnjih ustavnih obtožb v senatu določata sodnemu procesu podoben postopek. Predsednik ustavnega sodišča John Roberts, ki bo vodil proces, je zatem senatorje imenoval za porotnike, a bo njihova vloga aktivnejša kot pri običajnih procesih.

image
Demokratski predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve Adam Schiff. Foto Saul Loeb Afp


Senatorji so prisegli, da se ne bodo zapletali v strankarske prepire, ampak bodo upravičili svojo odgovornost do kongresa, zveznih držav in zveznih oblasti, a je kongres o predsednikovi razrešitvi razdeljen po strankarski ločnici. Republikanci očitajo demokratom pristransko obravnavanje Trumpove poletne prošnje ukrajinskemu kolegu za preiskavo delovanja nekdanjega demokratskega podpredsednika in sedanjega predsedniškega kandidata Joeja Bidna v tej državi. Ukrajina je na koncu dobila ameriško vojaško pomoč in ni uvedla preiskave proti Bidnu, zato v obtožnici ni več očitkov o podkupovanju ali »nekaj za nekaj«. Demokrati kljub temu verjamejo, da je Trumpa treba odstaviti, saj naj bi v nasprotnem primeru še naprej postavljal osebne interese nad interese nacionalne varnosti.
 

Nove obtožbe


Ameriški kongresniki se ne strinjajo niti o poteku procesa. Demokrati so zahtevali zaslišanje predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona in nekaterih drugih visokih uradnikov, republikanci so se že poigravali z idejo o zaslišanju Hunterja Bidna, ki si po njihovem prepričanju brez priimka očeta podpredsednika ZDA ne bi zaslužil položaja v upravnem odboru ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina. Verjetneje je, da bodo večinsko republikanski senatorji poskusili čim prej končati proces z oprostitvijo predsednika Trumpa.

image
Nekdanja ameriška veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch, Foto Jonathan Ernst Reuters


A o ukrajinskem vprašanju prihajajo na dan nove obtožbe. V Kijevu preiskujejo domneve, da so nekdanjo ameriško veleposlanico zasledovali Trumpovi sodelavci, predsednikov sin Donald mlajši pa je zatrdil, da je Marie Yovanovitch, ki je bila ena od osrednjih prič preiskave o razrešitvi, nadzorovala njega in več drugih ameriških državljanov. Da si je Trump s sodelovanjem Ukrajine hotel zagotoviti zmago na letošnjih volitvah, je zatrdil tudi nekdanji tesni sodelavec predsednikovega osebnega odvetnika Lev Parnas.