Tožilci posebnega haaškega sodišča Thaçiju očitajo vojne zločine

Obtožnica kosovskega predsednika bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu.

Objavljeno
24. junij 2020 22.15
Posodobljeno
24. junij 2020 22.17
Kosovski predsednik Hashim Thaçi. FOTO: Laura Hasani/Reuters
STA
STA
Kosovski predsednik Hashim Thaçi je, potem ko je tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu danes sporočilo, da je proti njemu vložilo obtožnico, odpovedal udeležbo na za soboto predvidenem srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Washingtonu. Pogovori v Beli hiši bodo kljub temu potekali.

Tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu je danes sporočilo, da je že aprila vložilo obtožnico proti Thaçiju in še devetim drugim osebam, ki jih bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja. Po navedbah tožilstva so obtoženi odgovorni za skoraj sto umorov, pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Obtožnica sicer še ni pravnomočna, saj jo zaenkrat še pregledujejo sodniki, ki imajo za to šest mesecev časa.

Preberite še: Velike sile poskušajo presekati kosovski gordijski vozel

Da je Thaçi ravnokar odpovedal udeležbo na srečanju, je na twitterju popoldne sporočil ameriški odposlanec za dialog Beograda in Prištine Richard Grenell. Kot je zapisal, spoštuje Thacijevo odločitev, da ga na pogovore ne bo, »dokler se ne razrešijo pravna vprašanja teh obtožb«. 

Zatrdil je tudi, da sobotni pogovori kljub temu bodo potekali, a med Vučićem in kosovskim premierom Avdullahom Hotijem.
Thaçi je sicer odpotoval v ZDA, še preden je odjeknila novica iz Haaga. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so iz njegovega urada danes sporočili, da se v domovino vrača v četrtek.

Beograd in Priština sta leta 2011 pod okriljem EU začela pogajanja za normalizacijo odnosov, a so ta konec leta 2018 zašla v slepo ulico, potem ko je Priština uvedla carine na srbsko blago, Srbija pa vztraja pri kampanji za umik priznanja Kosova.

Hoti, ki je vodenje kosovske vlade prevzel ta mesec, je že po nekaj dneh na položaju odpravil omejitve uvoza blaga za Srbijo in s tem odprl pot za nadaljevanje pogajanj. Prejšnja premiera Ramush Haradinaj in Albin Kurti sta to zavračala.